<<< Natrag

Datum objave: 29.3.2005   Rubrika: Novosti

NEKE USKRSNE PROPOVIJEDI NA LOKALNIM RAZINAMA U ZNAKU EUROSKEPTICIZMA, USPRKOS ZALAGANJU CRKVENOG VRHA ZA EU
Kaptol: Treba vremena da se prihvate Bozanićeve poruke

Službeni stav Crkve o EU je poznat, reagira naš crkveni sugovornik na propovijed fra Zlatka Špehara iz Vukovara, koji kaže da »udruženi u Uniju, Pilati današnjice peru ruke nad prljavim presudama rulje i Juda«

ZAGREB – Dok se zagrebački kardinal Josip Bozanić u prošlotjednoj uskrsnoj poruci otvoreno zauzeo za uključivanje Hrvatske u eurointegracije i protiv isključivanja iz zajedništva europske obitelji naroda, na lokalnim su se razinama na uskrsnim misama mogla čuti drukčija, čak suprotna mišljenja o budućnosti Hrvatske i Europskoj uniji.
    Gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar poručio je tako da »Crkva ne može pogaziti osjećaje niti zatvoriti oči pred nepravdom i nasiljem stranca nad onima koje narod cijeni i voli«, ustvrdivši da je Europa »zaboravila Boga«. Među ostalim je istaknuo da »udruženi u Uniju, Pilati današnjice peru ruke nad prljavim presudama rulje i Juda, uvjereni jedino u svoju pravdu« te da se »hrvatski katolički narod neće dati obeshrabriti nametnim medijskim obeshrabrivanjem i prisilama na promjenu mišljenja«.
    Kritike EU i euroskeptični stavovi nisu novost u crkvenim krugovima, ali, iako su često u suprotnosti sa stavom Kaptola, smatra se da ih treba dopustiti. »U Crkvi je dopušten pluralizam mišljenja«, kazao nam je jučer jedan od naših crkvenih sugovornika, objašnjavajući da u Crkvi »nema unificiranog mišljenja, osim u bitnim stvarima vjere«. No, pitanje priključenja Hrvatske Uniji, naravno, ne pripada vjerskim pitanjima u užem smislu, nego »stvarima zemaljskog reda«, pa se ne smatra neobičnim niti nedopustivim da oko te teme postoje različita mišljenja i razilaženje u stavovima.
    Ipak, naš sugovornik dodaje da se služ
Špehar: Ne smijemo srljati u Europu
   
    Gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar, na upit nisu li njegove poruke s uskrsnog misnog slavlja u suprotnosti s porukom koju je uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, rekao je da crkva zastupa istinu i ima pravo otvoreno podići glas protiv nepravde. »U potpunosti podržavam stajališta kardinala Bozanića, no smatram da ne smijemo srljati u EU, sve dok ne budemo znali s kim i u kakvu Europu idemo. Ne smijemo zaboraviti da nas je Europa 1991. godine gađala tvrdim komadom kruha, starim 50 godina. Hrvatska je posljednja katolička zemlja prema istoku i kao takva jest Europa, a crkva mora zastupati osjećaje svog naroda. Tvrdim da je Europa zaboravila Boga i želi ga istjerati iz svoga Ustava, stvarajući politički sustav koji ne želi čuti za svoje korijene, što je za nas neprihvatljivo«, naglasio je fra Špehar.

D. K.


   
    Ženska mreža: Treba preispitati ugovore s Vatikanom
   
    Na središnjem uskrsnom slavlju u Splitu nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić kritizirao je, među ostalim, današnje zakonodavstvo koje, kazao je, legalnim proglašava pobačaj, eutanaziju proglašava humanom, pokušava zakonski proglasiti normalne istospolne zajednice i izjednačiti ih s institucijom braka. Taj, otprije poznati stav Crkve, nije iznenadio Bojanu Genov, koordinatoricu Ženske mreže, koja okuplja 50-ak udruga.
    – Crkva u Hrvatskoj postavila se krajnje rigidno i ne priznaje ljudska prava žena i homoseksualaca, kaže Bojana Genov, koja smatra da je u posljednje vrijeme vidljiva »žestoka agresija Crkve prema svemu što je svjetovno« te da je stoga možda došlo vrijeme da »građani Hrvatske razmisle o preispitivanju ugovora s Vatikanom«.
beni stav Crkve o EU zna: izrazila ga je u više navrata Sveta Stolica, a u uskršnjoj poruci vrlo jasno i kardinal Bozanić. No, to ne znači da se automatski prelijeva i na lokalnu razinu.
    – Uvijek prođe određeno vrijeme dok te stavove prihvate i ljudi koji su možda tješnje vezani uz neke koji trpe, odnosno dok ih prihvate oni koji su u osobitim mjestima muke, naglašava naš sugovornik, dodajući da se službeni stavovi znaju i da oni u svakom pitanju, pa tako i pitanju eurointegracija, »malo po malo 'vuku' naprijed«.
    Euroskepticizam dijelova crkvenih krugova komentirao nam je i glasnogovornik Vlade Ratko Maček, istaknuvši da »svi čimbenici koji imaju osjećaj za nacionalne interese Republike Hrvatske, Hrvatsku vide u obitelji europskih zemalja«. Za našu zemlju, kaže Maček, to znači prosperitet i bolju budućnost.

Irena FRLAN


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1