<<< Natrag

Datum objave: 28.4.2005   Rubrika: Rijeka

ANALIZA IZBORNIH LISTA PREMA SPOLNOJ ZASTUPLJENOSTI
Čak 26 lista bez ijedne žene


RIJEKA – Branimir Pero Dešković, bivši predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, koji će bez obzira na raspuštanje njegovog odbora, a na sugestiju predstojnice vladinog Ureda za ravnopravnost spolova, nastaviti s radom, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je izuzetno nezadovoljan zastupljenošću žena na kandidacijskim listama za predstojeće lokalne izbore.
    – Između 271 kandidacijske liste u Primorsko-goranskoj županiji, čak na 26 lista se ne nalazi niti jedna žena. Na prva tri mjesta žene se nalaze na samo 123 liste, što znači da se na 149 lista krši izborni zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova te odredbe Nacionalne strategije, rekao je Dešković. Dodao je kako se u gornjem dijelu liste nalazi samo 448 žena, od ukupno 3.945 kandidata.
    U Gradu Rijeci se na 12 lista, između ukupno 396 kandidata, nalazi 135 žena, a tek se njih 57 nalazi u gornjem dijelu liste. Iako takvo stanje nije zadovoljavajuće, Dešković je rekao da je ono još puno bolje od onog u ostalim dijelovima Županije, posebno na kvarnerskim otocima. Istaknuo je loš primjer Općine Baška, gdje se među 99 kandidata nalazi tek jedna žena.
    – Nijedna lista nije poštovala preporuke Europske unije o pozitivnoj diskriminaciji koja preporučuje da na listama budu naizmjenično muški i ženski kandidati. Očito je da 90 posto političara ne zna što je to demokracija i zalaganje za većinu, budući da u Primorsko-goranskoj županiji 53 posto stanovništva čine upravo žene. To dokazuje da su im primarni osobni interesi te da ne poznaju zakonske propise, rekao je Dešković.
    Posebno je upozorio na liste Akcije mladih, stranke koja ima slabu zastupljenost žena na listama, a na njihovoj listi u Općini Lovran ne nalazi se niti jedna žena.
    – Kakvi su to mladi ljudi koji se na tako šovinistički način odnose prema ženama, upitao se bivši predsjednik županijskog odbora za ravnopravnost spolova.

S. RADOVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1