<<< Natrag

Datum objave: 2.8.2005   Rubrika: Novosti

MINISTRICA PRAVOSUĐA VESNA ŠKARE OŽBOLT PROMIJENILA MIŠLJENJE O LEGALIZACIJI PROSTITUCIJE
Škare-Ožbolt za, ženske udruge protiv legalizacije

Ministrica se prije nekoliko dana založila za legaliziranje prostitucije, no još 2003. se žestoko borila protiv toga. Treba kažnjavati svodnika i klijenta, ne i ženu, kaže Đurđica Kolarec iz ženske mreže »Petra« protiveći se legalizaciji

Pitanje legalizacije prostitucije podijelilo hrvatske stranke ZAGREB – Ja sam pobornik uvođenja reda u prostituciji. Vani je to zanimanje na koje se plaća porez. Budući da je prostituciju nemoguće iskorijeniti, možemo barem napraviti to da ta realnost ima puno više dostojanstva nego što je ima u Hrvatskoj, izjavila je nedavno ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, odgovarajući na pitanje je li ona za legalizaciju prostitucije. Dodala je i to kako bi Zagreb trebao dobiti posebnu ulicu za obavljanje ovog, najstarijeg zanata.
    Znači li to da se pitanje legalizacije prostitucije ponovo ozbiljnije pokreće u hrvatskoj Vladi, od ministrice nismo uspjeli doznati jer je nismo uspjeli dobiti na telefon, no njeno je mišljenje utoliko zanimljivije što je prije dvije godine, kao potpredsjednica DC-a, bila protiv legalizacije.
   
Hrvatska najveći svodnik

»Oni koji danas maltretiraju prostitutke, sutra bi radili to isto, samo legalno. Prostitucija je vulgarno zadovoljavanje spolnog nagona, ponižavanje, pa kako to onda legalizirati?! Budući da se u Hrvatskoj u prostituciji okrene oko 300 milijuna kuna, to znači da bi, u slučaju legalizacije, Hrvatska postala najveći svodnik!«, izjavila je Škare Ožbolt na tribini posvećenoj prostituciji u svibnju 2003. U to je vrijeme tadašnji prvi čovjek MUP-a, Šime Lučin, pokrenuo pitanje ozakonjenja prostitucije, što je potpredsjednica DC-a komentirala riječima kako, dođe li prijedlog zakona o legalizaciji u Sabor, njena stranka za njega neće glasovati.
 
Racija na poštene
   
    Za legalizaciju prostitucije izjasnio se i prvi čovjek zagrebačke policije Krešimir Šulc, na čijem bi teritoriju, prema prijedlogu ministrice pravosuđa, trebala postojati ulica s legalnim »obrtima« prostitutki. Prema Šulcevim riječima, »lakše je kontrolirati prostituciju ako je u zakonskim okvirima«. U ženskim udrugama, međutim, odgovaraju protupitanjem kako, i s kojim opravdanjem, slati raciju u legalne obrtničke »radnje«?
   Zbog čega je ministrica promijenila mišljenje, odnosno je li se predomislila zbog 300 milijuna kuna na koje bi država ubirala porez, nažalost, od nje nismo uspjeli doznati, no kako odgovaraju u ženskim udrugama, ministrica očito nije upoznata s problemom.
    Prema tvrdnjama Ženske mreže Hrvatske, legalizirana prostitucija nigdje nije dovela do veće zaštite žena, već samo do širenja seksualne industrije i trgovine ženama i djecom. Prostitutke koje se »najstarijim zanatom« bave iz nužde, ne žele biti registrirane jer na taj način bivaju obilježene za cijeli život, a one koje su na prostituciju pak prisiljene, svodnici sigurno ne prijavljuju radi zdravstvene ili socijalne zaštite. U Nizozemskoj je, primjerice, registrirano svega sto prostitutki, dok ih je u sindikatu tridesetak.
   
HSS, HSP I HDZ protiv

Za razliku od ministrice, političari Primorsko-goranske županije još se uvijek nisu jasno opredijelili za ili protiv legalizacije, doznajemo od Šure Dumanić, koordinatorice Ženske akcije Rijeka. Akcija je, kaže koordinatorica, uspjela, doduše, predomisliti neke političare, i ljevice i desnice, no potrebna je još veća suradnja s političarima i državnim institucijama, budući da mnogi zapravo ne znaju što govore kad se zalažu za legalizaciju, kaže Dumanić.
    »To je zbilja fenomen, jer svi misle da bi se žene legalizacijom zaštitilo. Treba kažnjavati svodnika i klijenta, ne i ženu, pa će se smanjiti potražnja, time i ponuda«, kaže Đurđica Kolarec iz ženske mreže »Petra«. Dodaje kako to uopće nije »najstariji zanat«, jer su se žene puno prije prostitucije, bavile poljoprivredom.
    Sa ženskim udrugama se slažu i HSS i HSP, te HDZ, čija je potpredsjednica Jadranka Kosor nedavno izjavila kako »dok je ona potpredsjednica Vlade, legalizacije neće biti«, a legalizaciju pak podržavaju HNS, HSLS i, primjerice, IDS, čiji potpredsjednik Damir Kajin priznaje kako su razlozi za legalizaciju »mršavi«, no ipak »prihvatljivi mentalitetu našeg građanina«.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
www.netcom.hr