<<< Natrag

Datum objave: 20.8.2005   Rubrika: Reagiranja

PRAVNI TIM I UDRUGA ISKORAK & KONTRA O SLUČAJU NAPADA NA ZAGREPČANINA UOČI UTAKMICE »INTER« - »CRVENA ZVEZDA« U ZAPREŠIĆU
Da li je nošenje dresa nogometne ekipe vrijeđanje građana?


Obraćam Vam se vezano za članke objavljene u nekim dnevnim novinama u kojima se prati slučaj napada na 54-godišnjeg Zagrepčanina Stefana Nemanju. U izdanju jednog lista se navodi slijedeće: »Policija ističe da je Stefan Nemanja Zvezdinim dresom očito 'provocirao, vrijeđao i izazivao', što je skupinu mladića koji su se u to vrijeme zatekli na trgu natjeralo na reakciju.... Protiv Nemanje bit će podnesena prekršajna prijava 'zbog naročito drskog ponašanja'«. Slične formulacije nalazimo i u drugom hrvatskom dnevniku.
    S obzirom na formulaciju, zanima nas da li policija namjerava podići prekršajnu prijavu protiv Stefana Nemanje po članku 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, na što sugeriraju napisi u novinama.
    Kao udruge za zaštitu ljudskih prava pitamo se kako je moguće da se nošenje dresa nogometne ekipe tumači kao vrijeđanje građana, te se time opravdava nasilničko ponašanje?
    Također, sa zabrinutošću se pitamo koji su kriteriji za određivanje čiji način odijevanja je drzak i nepristojan, vrijeđa građane i narušava njihov mir? Koje vrste majica i dresova su društveno prihvatljive, a koje uvredljive? Koje vrste majica smiju »natjerati na reakciju« počinitelje o kojima se policija nije očitovala? Da li se ti kriteriji primjenjuju i na pripadnike/ce drugih vjerskih skupina ili seksualnih manjina koje/i su često žrtve napada istih nasilničkih skupina?
    Smatramo da je iznimno opasno prosuđivati o težini kaznenog djela na temelju odjeće koju je žrtva nosila u trenutku napada (poznati su nam slični primjeri kod suđenja za silovanja, kada su žene bile »izazovno« odjevene). Prekršajno suditi nekome zbog nošenja dresa u svrhu podrške nogometnoj ekipi na dan utakmice, s obrazloženjem da se radi o drskom ponašanju, odnosno vrijeđanju je također neprihvatljivo.
    Tražimo od policije da se očituje o ovom slučaju, te da počne poduzimati mjere sigurnosti kako bi nasilničko ponašanje prema svima koji/e su različite/i prestalo biti dio naše svakodnevnice.
    Od nadležnih institucija tražimo uvođenje kvalificiranog oblika težih kaznenih djela »zločina iz mržnje« kako bi se napadi temeljeni na stvarnoj ili percipiranoj pripadnosti žrtve određenoj društvenoj skupini adekvatno sankcionirali, reagiraju Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, Sanja Juras, koordinatorica Kontre, Kristijan Grđan, v.r., predstavnik Iskoraka i Gordan Bosanac, v.r., predstavnik Centra za mirovne studije.

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
www.netcom.hr