<<< Natrag

Datum objave: 26.10.2005   Rubrika: Novosti

PREDSTOJNICA VLADINOG UREDA TEŠKO OPTUŽILA NEVLADINE UDRUGE
Ženske udruge traže ostavku Jadranke Cigelj


ZAGREB – Revoltirane izjavama predstojnice vladinog Ureda za udruge Jadranke Cigelj iz intervjua objavljenog u Glasu Koncila, u kojima ih se optužuje za nacionalnu izdaju, za nasilje i nanošenje neprocjenjivih šteta, nevladine udruge zatražile su njenu neopozivu ostavku ili smjenu.
    – Ili gospođa Cigelj treba odmah i neopozivo sama dati ostavku ili je netko iz Vlade treba pod hitno smijeniti i poslati na dugogodišnju edukaciju o ljudskim pravima, slobodi izražavanja i organiziranja – poručila je Sanja Sarnavka, čelnica udruge B.a.B.e, navodeći pritom izjave Jadranke Cigelj da se »srami mnogih nevladinih udruga«, da su »bez sankcija prošla djelovanja koja su graničila s činom veleizdaje«, da se protivi »agresivnom homoseksualizmu, koji se pretvara u političku opciju« te da »žena kad počne lamentirati i nametati svoje stavove, guši potrebe muških članova i čini nasilje nad drugom skupinom«.
   
   
Ni prvi ni jedini ispad


    Prema riječima Bojane Genov (Ženska mreža), to nije prvi ni jedini ispad Jadranke Cigelj, »već jedna u nizu izjava kojima se ona obrušava na civilno društvo i na politiku Vlade«.
    – Svojim krajnje bahatim izjavama Cigelj je pokazala da je potpuna neznalica, da je apsolutno nekompetentna, i samu je sebe diskvalificirala za obavljanje tog posla. Zanimljivo je da istupa mimo svih konvencija, zakona, međunarodne i nacionalne politike i skače u usta Vladi koja ju je zaposlila – kaže Bojana Genov te zaključuje da takva osoba naprosto ne može ostati na mjestu predstojnice Ureda za udruge.
   
   
Odbacuje optužbe


    Jadranka Cigelj odbacuje, pak, sve optužbe i na pitanje hoće li podnijeti ostavku, odgovara protupitanjem »zašto bih?«. Kaže da u intervjuu nije prozvala sve udruge nego pojedince. Što se tiče »agresivnog homoseksualizma«, ističe da seksualnost ne bi trebalo pretvarati u politički problem, dok za ženska prava objašnjava da bi se za njih pretežno trebalo zalagati unutar korpusa ljudskih prava.
    – Uvijek sam na strani žena, znam da su, primjerice, slabije plaćene, da često doživljavaju mobbing na radnome mjestu, kaže Cigelj, napominjući, međutim, da »i mi žene možemo ugroziti drugu spolnu skupinu«.

Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ, I. FRLAN


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
www.netcom.hr