hpb

<<< Natrag

Datum objave: 26.10.2005   Rubrika: Kolumne, komentari

Cigelj na izlaznim vratimaDražen CIGLENEČKI

Jadranka Cigelj prošla je pakao srpskih logora u BiH i to je traumatično iskustvo sigurno trajno obilježilo njezin život. Stoga je kao i drugi ratni stradalnici zaslužila posebno razumijevanje. No, samim prihvaćenjem mjesta predstojnice vladinog Ureda za udruge Jadranka Cigelj pristala je i da se njezin rad vrednuje sukladno kriterijima koji važe i za ostale javne dužnosnike. Na web stranici tog Ureda jasno se navodi da su u njegovom djelokrugu svi poslovi Vlade vezani uz »stvaranje uvjeta za partnerske odnose i međusektorsku suradnju s nevladinim, neprofitnim sektorom u Republici Hrvatskoj«.
    Sve bi, dakle, udruge trebale imati jednak tretman, nijedne se ne ističu kao poželjne i primjerenije hrvatskom nacionalnom biću od nekih drugih. Međutim, Jadranka Cigelj srami se pojedinih nevladinih udruga i to je eksplicitno izrekla u novom broju tjednika Glas Koncila. Osim što je ustvrdila da je u Hrvatskoj »bilo djelovanja koje je graničilo s veleizdajom, a prošlo bez sankcija«, predstojnica je zamjerila sadašnjim i bivšim vlastodršcima »što ne prate ljude« iz neprofitnog sektora koji javno iznose stavove što njoj nisu po ukusu. Obrecnula se Jadranka Cigelj još i na »agresivni homoseksualizam koji se već pretvara u političku opciju«, nagazila je i feministice i sve u svemu zavadila se s jednim značajnim segmentom civilnog društva.
    Očito je da Jadranki Cigelj nadležni nisu objasnili njezinu zadaću nakon što je imenovana za predstojnicu Ureda za udruge. Nitko joj nije kazao da ne smije promovirati isključivo svoj svjetonazor, ma kakav god bio. Međutim, sada je kasno. Ona je izgubila povjerenje većeg broja udruga i jedino je logično rješenje smjena Jadranke Cigelj s dužnosti koju, bjelodano je, ne može obnašati na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
www.netcom.hr