OBITELJSKI RADIO 89,7 - Avenija Većeslava Holjevca 29 - tel: 6689-555 - eter: 6687-222

LINKOVI


Ženska mreža: radimo više, a plaćene smo manje

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana žena Ženska mreža Hrvatske, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova
zagrebačke Gradske skupštine, na središnjem je zagrebačkom gradskom trgu upozorila na diskriminaciju i težak položaj žena u društvu.

Iako nas je u Hrvatskoj 52 posto, tretirane smo kao marginalizirana manjina, radimo više, plaćene smo manje od muškaraca i stalno strepimo za svoje radno mjesto, poručila je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Sloganom '8-8-8', žene zahtijevaju 8-satno radno vrijeme, 8 sati dnevnog odmora i 8 sati slobodnog vremena, što će po njihovim tvrdnjama još dugo biti nedostižno.

Govoreći o položaju žena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je na lošu zastupljenost žena u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti. Posebno su zabrinjavajući podaci na lokalnoj i regionalnoj razini, obzirom da je na kandidacijskim listama za lokalne izbore bilo svega 19 posta žena i 81 posto muškaraca, rekla je Lukač Koritnik pitajući se odakle muškarcima vremena za bavljenje politikom, a ženama ne.

Voditeljica Autonomne ženske kuće Neva Tolle rekla je kako u Hrvatskoj ne možemo govoriti o ravnopravnosti žena i muškarca, dok je moć, kako politička tako i ekonomska, koncentrirana u muškim rukama.

Perspektivnija, bogatija i pravednija Hrvatska nezamisliva je bez žena, upozorila je predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin poručujući kako u demokratskom društvu nema mjesta diskriminaciji.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pridružio se čestitkama ženama u povodu Međunarodnog dana žena podijelivši na Trgu bana Jelačića 5000 ruža. Ruže su razgrabljene, pa su neke žene uzele i po nekoliko komada, a druge su ostale bez ijedne.

Kosor predstavila Kampanju za borbu protiv nasilja nad ženama

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana žena, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je nevladinim ženskim udrugama i udrugama žena s invaliditetom, Kampanju za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

Kampanja je dio velike kampanje članica Vijeća Europe, koja će započeti 2007. i trajati do 2008. godine, a Hrvatska ove godine započinje s predaktivnostima za nju, rekla je Kosor.

U tom smislu, Hrvatska je donijela i Nacionalnu strategiju zaštite u obitelji, koja predviđa da svi predmeti obiteljskog nasilja moraju nositi oznaku 'Žurno'.

Također je donešen i Protokol o postupanju u slučaju nasilja nad ženama, koji propisuje što koja institucija treba učiniti u slučaju nasilja. 

Kosor  je posebno pohvalila napore MUP-a, pri zaštiti žena i postupanju prema nasilniku.

S obzirom na broj prijava, te kaznenih i prekršajnih dijela u prošloj godini, nasilje nad ženama poraslo je za 30 posto, što Jadranka Kosor ne drži alarmantnim, već objašnjava činjenicom da sve više žrtava odlučuje prijaviti zlostavljača.

Čestitkama u povodu Međunarodnog dana žena, na prigodnom domjenku u Vladi priključio se i hrvatski premijer Ivo Sanader.

UN: žene još nedovoljno zastupljene

NEW YORK - Unatoč nedavnim izborima koji su doveli žene na čelo Čilea, Liberije i Njemačke, one su i dalje nedovoljno zastupljene na vodećim položajima u poslovnom svijetu, u vladama i akademijama, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom povodom Međunarodnog dana žena.

Iako žene postaju sve prisutnije u parlamentima, poslovnom menadžmentu, medijima i akademskom svijetu, brzina kojom se to ostvaruje još je uvijek nedovoljna, čak i u bogatijim državama, ocjenjuje se u izvješću koje je pripremio glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Čak i nakon što osvoje vodeće položaje, čelnice su suočene s oštrijim sudovima nego njihove muške kolege samo iz razloga što su žene, ocijenila je Rachel Mayanja, posebna savjetnica UN-a za napredovanje žena.

Među preprekama s kojima se žene suočavaju je i njihova slaba zastupljenost u područjima kojima dominiraju muškarci, poput vojske i vanjskih poslova, te stereotipni odnosi i ponašanje spram žena.

(Media servis/Hina)

O NAMA |  SHEMA |  CJENICI |  MARKETING |  PROJEKTI