Ispis
1. veljače 2005.
 Vijesti   Hrvatska   
31.01.2005 19:11
DISKRIMINACIJA Ženska mreža Hrvatske i B.a.B.e. o izvješću o diskriminaciji žena predanom UN-u
Žene u udžbenicima u opancima uz ognjišta
Autor Zorana DELJANIN
Ženske nevladine organizacije optužile su Vladu da je Ujedinjenim narodima podnijela neistinite podatake o diskriminaciji žena. Predstavnice Ženske mreže Hrvatske i B.a.b.e.-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknule su da su u Vladinu izvještaju koji je predan UN-ovu Odboru za eliminaciju diskriminacije žena prikrivene mnoge važne informacije kako bi se stanje prikazalo u što boljem svjetlu.

Ženske su nevladine organizacije zbog toga UN-u predale svoj izvještaj, u kojemu upozoravaju na učestalu diskriminaciju žena, i to ponajviše u području obrazovanja, zapošljavanja te zdravstvene zaštite i planiranja obitelji.

 Žene su u školskim udžbenicima prikazane kao djevojke iz ruralnih krajeva, s pletenicama i opancima, koje stoje uz ognjište, a najčešća su im zanimanja pralje i kuharice  istaknula je Željka Jelavić iz Ženske mreže Hrvatske. Postotak zaposlenih žena, također, neprestano pada, a usto čine većinu radne snage u sivoj ekonomiji.

Martina Belić iz B.a.b.e.-a istaknula je da je odnos prema reproduktivnim pravima pod jakim utjecajem Katoličke crkve, a seksualno obrazovanje u školama utemeljeno na diskriminaciji osoba koje prakticiraju izvanbračni seks i koje su u istospolnim zajednicama. Zbog toga zahtijevaju promjenu školskih udžbenika, nove i uspješnije poticajne mjere za zapošljavanje žena te uvođenje sveopćeg seksualnog odgoja u školama.


 
Ostale vijesti
   
   
   
   
   
   
  Žene u udžbenicima u opancima uz ognjišta