Ispis
8. ožujka 2006.
 Vijesti   Hrvatska   
07.03.2006 23:00
DAN ŽENA Ni prigodan cvijetak neće promijeniti turobnu svakidašnjicu – žene su diskriminirane
Žene u Hrvatskoj nikad teže do posla i lakše do batina
Autor Sandra Veljković
Žene u Hrvatskoj najveću diskriminaciju trpe na tržištu rada – manje su plaćene od muškaraca i teže dolaze do posla. Nasilnici ih sve više zlostavljaju, a gorka je sreća u nesreći da ih barem institucije sve bolje štite. Ocjena je to ženskih udruga o stanju ženskih prava u Hrvatskoj. 

Obrazovna struktura
Među poražavajućim podacima ističu se oni o broju nezaposlenih – riječ je o 60 posto. Jednako je alarmantna činjenica da žene u prosjeku zarađuju 15 posto manje. Zabrinjavajuće je da je udjel žena koje su nezaposlene dulje od godinu dana čak 61 posto, unatoč tome što je obrazovna struktura nezaposlenih žena jednaka obrazovnoj strukturi nezaposlenih muškaraca. Svjesna tog problema, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor jučer je naglasila da će se prema Akcijskom programu zapošljavanja, ove godine izdvojiti 370 milijuna kuna za pomoć pri zapošljavanju najugroženijih skupina.

– U to spadaju žene starije od 40 godina, koje kad ostanu bez posla, teško dobivaju novu priliku za rad – kazala je J. Kosor. U skladu s pozitivnom diskriminacijom žena na tržištu rada, jučer je predstavljena i publikacija “Proračunom prema ravnopravnosti spolova”, izdana u sklopu biblioteke Ona Vladina ureda za ravnopravnost spolova, koja bi trebala senzibilizirati mjerodavne da analiziraju kako proračun utječe na život muškaraca i žena.

Diskriminacija
– PDV bi trebao jednako opterećivati sve građane, no žene zarađuju mnogo manje nego muškarci te njih PDV opterećuje više – dala je primjer “diskriminacije proračunom” Slavica Kušić, koordinatorica ženskoga Poduzetničkog centra Rosa.

Drugi je gorući problem nasilje nad ženama – prošle je godine doživjelo alarmantan porast od 60 posto, pokazuju statistike MUP-a. Zastrašujuće su podatke nedavno iznijeli i predstavnici Ženske sobe: pokušaj silovanja doživjelo je 13 posto, a silovano je četiri posto žena, i to od – bliskih osoba.

Ipak, pozitivni su pomaci zabilježeni u zaštiti žena od nasilja, što se pripisuje početku provedbe Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji i donošenju Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.  Dugogodišnji problem – diskriminatorno prikazivanje žena u udžbenicima – i dalje se ne rješava, upozorava Željka Jelavić iz Centra za ženske studije.

U Hrvatskoj je već godinama zamjetna nevoljkost institucija, posebice Ministarstva obrazovanja, koje ne ispunjava preuzete obveze iz Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova od 2001. do 2005. godine.
– Žene su u udžbenicima u manjini, a prikazane su stereotipno, kao seljanke koje kuhaju – kaže Ž. Jelavić.

U području zdravstva ženske udruge najviše zabrinjava podatak da od 34 licencirane ustanove za obavljanje legalno induciranog pobačaja to ne čini njih čak 33 posto. Iako je u načelu pozitivno ocijenjeno i otvaranje institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova, koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov ističe:

– Oni su tek dekorativne naravi, bez stvarnih ovlasti, a žene su i dalje diskriminirane.

   Komentari  
Što mislite o ovoj temi?
Komentirajte članak
  BABATUNDE   ‌   08.03.2006   ‌   08:17   Odgovor
  o batinama
  ljudi koji se pozivaju na nasilje kao rjesavanje razlike u misljenju su bolesni ljudi. Ja mislim da nasilje u Hrvatskoj je najvecim dijelom rezultat alkoholizma. Ja osobno ako me neko toliko provocira da se pocnem osjecati nasilno, ja jednostavno izbjegavam takve ljude.
  Skviki   ‌   08.03.2006   ‌   04:45   Odgovor
  U mojem poznanstvu se svi korektno i
  s poštovanjem odnosi spram žena.Osobno mišljenje mi je da je to samo volja politike da bi se zaštitil taj postotak žena.No kad vidim i VL ne doprinosi puno tome da bi bil bolji odnos spram žena.Pogledajte samo naslovnu stranu i sve je jasno.Najinteresantnije im je pisat o kojekakvim osobama upitnog morala i seksualne sklonosti.
  Pozdrav svim ženama
  i želim vam ljep dan.
  Moloh   ‌   08.03.2006   ‌   03:31   Odgovor
  To je surovost kapitalizma, nista drugo.
  Znam da cu ovim postom naljutiti neke meni drage forumase, ali ne mogu sakriti sto sam na svoje oci vidio na razvijenom zapadu (poglavito u Holandiji, Austriji i Svicarskoj). To je tamo isto, ako ne cak i gore, jer drustvene institucije ne progovaraju o tome, cak to podrzavaju. Na primjer, u Holandiji gdje je nezaposlenost oko 7%, nezaposlenost medju zenama je 42%. Placene su prosjecno 17% manje nego muskarci. Ne samo to. Na drzavnoj televiziji, a i u skoli, promovira se zena kao domacica, majka, ona koja kuci kuha i ceka muza i djecu. U austrijskoj firmi za koju sam radio, niti jedna sekretarica se nije vratila sa porodiljnog. Zasto? Jer je svaka istisnuta sa posla cim je ostala u drugom stanju, ako joj dijete nije napravio kakav visoki manager iz firme. A firma je bila privatna, da se razumijemo. Trenutno sam u Svicarskoj. Ovdje je skolsku sistem nastiman tako djeca u satnici imaju toliko rupa, da majka sa dvoje djece jednostavno ne moze uskladiti te satnice sa svojim radnim vremenom. Pocele su se pojavljivati tzv. dnevne skole, ali to je nedovoljno, a i toliko skupo da se zeni prakticno ne "isplati" raditi. Zena je prisiljena sjediti kuci. Razlog je vrlo jasan. U trci za kapitalom nema milosti (samo ime drustvenog uredjenja suznjima jasno daje do znanja da je kapital samo srediste interesa) i niti jedan poslodavac (privatni pogotovo) ne zeli imati zaposlene majke. Jer su cesto prekidane pozivima djece, jer moraju na roditeljske sastanke, jer moraju u kupovinu, jer se brinu o djeci kad su ona bolesna, da ne nabrajam dalje. Ja jednostavno ne mogu a ne ponoviti da je socijalizam kojeg smo pokusavali sagraditi bio jedno pravednije i humanije drustvo. Smatram da ga nismo trebali do temelja srusiti, vec ga polako modificirati. No zeljeli smo sve i zeljeli smo odmah. Sada svi ispastamo, a zene najvise. Nisam jos vidio drustvenog uredjenja gdje su zene bile bolje zasticene nego u bivsoj socijalistickoj Hrvatskoj.
  Gardijan   ‌   08.03.2006   ‌   07:18   Odgovor
  Kad sam dosao u Canadu
  bio sam ne malo iznenadjen, jer komunisti koji su nas ucili o kapitalizmu, a kojima nisam vjerovao, nisu nista lagali, naprotiv, kaptelizam mi se razotkrio u svom svom sjaju. Kad se moj narod nasitio socijalizma i odlucio se vratiti kapitalizmu, bio sam mnogo tuzan, znao sam sto ih ceka, nisam se mogao nacuditi sto je moj narod tako ogranicen. I tako slijep. Ali zagovornici socijalistickog evolucionizma su bili u pravu tvrdeci da ce mnoge stvari odumrijeti. Najprije treba da odumru ljudi, jer su svi ideali izradjeni po mjeri covijeka, i zato su ljudima tako nedostupni i nedostizni, za dostizanje ideala potrebno je vise nego ljud, potrban je cijeli covijek.
  Moloh   ‌   08.03.2006   ‌   08:33   Odgovor
  Tocno sam i ja dozivio u zapadnoj Europi:
  "... bio sam ne malo iznenadjen, jer komunisti koji su nas ucili o kapitalizmu, a kojima nisam vjerovao, nisu nista lagali, naprotiv, kapitalizam mi se razotkrio u svom svom sjaju..." Citirao sam tvoje rijeci jer su vjeran odraz mojeg iskustva.
  mojarijec   ‌   07.03.2006   ‌   23:55   Odgovor
  ...Nasilje nad Ženama...
  Stvarno nemogu shvatiti te grubijane i siledžije koje beskrajno satanizuju Žene a što je još gore u većini slučajeva vlastite supruge. Zato apelujem na Žene da prijavljuju nasilje A sabor bi trebao izglasati stroge zakone za Nasilje i derati te grubijane po džepu. Recimo jedan šamar nema veze zašto 3000 Kuna. I normalno smanjiti strasti i napuniti obračun to jest Kasu. A ujedno riješiti Problem.
  Gardijan   ‌   08.03.2006   ‌   02:42   Odgovor
  Kultura zivljenja se najmanje moze namtnuti zakonom i prisilom
  Meni izgleda da je tu u drustvu potreban jedan drugaciji zahvat, sjetimo se nedavne proslosti, bratstvo i jedinstvo, te ljubav medju narodima i narodnostima je bila ozakonjena, a mi ipak uspjesmo poslije pet decenija izgradjivanja bratstva i jedinstva zaratovati izmedju sebe, ne budimo dakle smijesni ocekivati da se taj strasni problem nasilja uopce moz rijesiti zakonom. Uz sve duzno postovanje zakonitosti i redu, ciji sam zagovornik prije svega, ovaj drustveni problem se ne moze rijesiti zakonom. Muskarcima se mora desiti cudo, i jednom zauvijek zene pocnu gledati tako da u njima uvijek i samo vide ono najbolje u njima, kad muskarci pocnu na tim temeljima graditi nesto trajno i iskreno a ne na svojoj nezadovoljenoj pohoti, kad im pocnu prilaziti kao cudu nevidjenom, jer one to jesu, evo ja priznajem, najprije me je zena rodila, ljubila, kupala, mazila, pazila, i na njenim grudima sam spavao i usnio da je zivot lijep i da ima smisla, a kad sam ojacao i kad je vidjela u meni zedj za zivotom, mene koji sam je obozavao i izivljavao se sa njom u voljenju do besvijesti, donosio joj jagode zrele sa sumskih proplanaka, i sjedio gledajuci je kako jede, tjerajuci je da sve poslove ostavi, da bi na kraju i ja dobio moj dio, o ljepoto zivota, moja draga majka me pozdravi i sprati, blagoslovi moje puteve, i odrece se jagoda dajuci me svijetu i zivotu, tiho se nadajuci i moleci da to sto je ucinila nece joj biti na sramotu nego na ponos. Od toga na zemlji ja vecega cuda nisam vidio. Rekla mi je na polasku, nikada nemoj izgubiti ljepotu u svom ponasanju, i neces se izgubiti, ...nije me iznenadila, znao sam ja odavno da moja majka nikada nije u vjetar govorila. Hvala joj. I radi nje koja je svoju ulogu odigrala tako posteno i do kraja, zahvaljujem se svim majkama, posebno onima koje su radjale i radjaju sinove, njima je majka biti teze milion put, jer pogledajte sta im se desilo uz pomoc muzeva naravno, da su i pored zelje da rode i othrane Bogove, izrodile hrpu bijednika
Ispis   Pošaljite članak
 
Galerija slika
  Žene u Hrvatskoj
Dossier
  Status žena u brojkama
Opširnije
  Žene u Europskoj uniji: Dulje žive, a manje zarađuju
  Muževi najmanje pomažu Talijankama, a najviše Mađaricama
Za deset godina žene na plaći izgube manji automobil
  Premda su obrazovanije od muških kolega, žene i u Hrvatskoj zarađuju manje od muškaraca. Razlika u plaći kreće se od 10 do 15 posto i povećava se s pozicijom radnog mjesa. Na nižim razinama muškarci i žene podjednako zarađuju, ali kako se žene krenu penjati po hijerarhijskoj ljestvici, teže im je sustići muške kolege. U Hrvatskoj žene u prosjeku zarađuju oko 460 kn manje. Tako tijekom deset godina rada, žene izgube oko 55 tisuća kn ili manji automobil. Prošli tjedan objavljena analiza DZS pokazuje da je najveća razlika između žena i muškaraca registrirana u zračnom prijevozu. Dok muškarci zarađuju oko 9700 kuna mjesečno, žene kući donose oko 5.000 kuna. Ne stvara se razlika samo u zraku nego i na zemlji muškarci u duhanskoj industriji vrijede 30 posto više nego žene te zarađuju 7100 kuna prema 5500 ženskih kuna.
Ostale vijesti
  Žene u Hrvatskoj nikad teže do posla i lakše do batina
  Hrvatski državljanin odgovoran za sudar brodova
  Generali u Čileu uhićeni zbog oružja za RH
  U obitelji bez 'papira’ udomljeno 20 djece
  Školski udžbenici i dalje diskriminiraju žene
  Šeks: Ni ulazak u HDZ ne bi spasio V. Škare-Ožbolt
  Žene u Europskoj uniji: Dulje žive, a manje zarađuju