HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Unutarnja politika
(7/12)

Utorak,
1. veljače 2005.

TEKST
ISPRED
TISKANJE
TEKSTA
TEKST
IZA

Vladino izaslanstvo bez odgovora na brojna pitanja UN-ova Odbora

Izaslanstvo je tako u New Yorku pokazalo da ne poznaje konvenciju koju bi Vlada trebala primjenjivati, rekla je Martina Belić iz Udruge B.a.b.e./ Državni tajnik za obrazovanje Nevio Šetić je tako, rečeno je, na upit o tome da mlade Romkinje prerano napuštaju školu odgovorio kako se »mnogo Roma doselilo za vrijeme rata, mnogo se miču, pa nestanu iz škole«

ZAGREB – »Iako Hrvatska nema seksističke zakone, žene su diskriminirane zbog nedostatka političke volje za primjenom zakonskih odredbi protiv diskriminacije žena na nizu područja«, kazale su na konferenciji za novinare predstavnice dijela nevladinih udruga koje su izradile i UN-ovu Odboru u New Yorku u siječnju podnijele paralelno izvješće o stanju ženskih prava u Hrvatskoj kao protutežu izvješću koje je podnijelo Vladino izaslanstvo.
»Vladino izaslanstvo na brojna pitanja UN-ova Odbora nije znalo odgovoriti, pokazavši tako da ne poznaje konvenciju koju bi Vlada trebala primjenjivati«, rekla je Martina Belić, predstavnica udruge B.a.b.e. Kao primjer nepripremljenosti, naveden je odgovor Nevija Šetića, državnog tajnika za obrazovanje, koji je na upit o činjenici da mlade Romkinje prerano napuštaju školu odgovorio kako se »mnogo Roma doselilo za vrijeme rata, mnogo se miču, pa nestanu iz škole«.
Predstavnici nevladinih udruga zabrinuti su situacijom u obrazovanju, te udžebenicima u kojima se nalazi mnogo primjera neizravne diskriminacije žena.
»Iako je obrazovanje dominantno žensko zanimanje, u osnovnim školama ima samo 36 posto ravnateljica, u srednjim školama 32 posto, dok je svega 19 posto redovnih profesorica na fakultetima«, kazala je Željka Jelavić, predstavnica Centra za ženske studije Ženske mreže Hrvatske.
Nevladine udruge zalažu se za sekularni spolni odgoj u školama, te proširenje liste kontraceptiva, koja se, po njihovu mišljenju, nije bitnije mijenjala od osamdesetih godina. Također, kako su navele, od 20 ustanova koje su provjeravale, a koje bi po zakonu trebale obavljati abortus, šest ustanova to ne čini, pa se zalažu i za dostupnost abortusa u ustanovama u kojima zakon to nalaže.
Paralelno izvješće 11 nevladinih udruga podneseno UN-ovu Odboru izražava i zabrinutost nad neravnopravnim zapošljavanjem žena, nasiljem nad ženama, nedostatkom sudskih podataka o nasilju i procesuiranim počiniteljima, te nedovoljnim brojem skloništa za žene žrtve nasilja.

Branka Valentić

VRH TEKSTA