HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Događaji

 

 

Četvrtak,
9. ožujka 2006.

  TISKANJE
TEKSTA
 

Proslava na zagrebačkom glavnom trgu

ZAGREB - Pod sloganom »Nikako nećemo natrag«, Ženska mreža Hrvatske i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova na središnjem zagrebačkom trgu organizirali su obilježavanje Međunarodnog dana žena. Predstavnice nevladinih udruga upozorile su da Dan žena obilježavaju, ali se na taj datum i bune zbog nezadovoljavajućeg položaja žena.
»U Hrvatskoj nas je više od 52 posto, tretirane smo kao marginalizirana manjina, radimo više, a plaćene smo manje te obavljamo sve nevidljive i neplaćene poslove«, poručila je Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže, dodavši da žene obavljaju čak 66 posto svih, plaćenih i neplaćenih poslova. Istaknula je da je cilj žena dostići formulu »8+8+8«, odnosno osam sati plaćenog rada, osam sati sna i osam sati slobodnog vremena.
Helena Štimac-Radin, predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova istaknula je da je pravednija i bogatija Hrvatska nezamisliva bez žena.
Ženskom skupu se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, podijelivši svojim sugrađankama 5000 crvenih ruža. Među brojnim transparentima koje su žene istaknule bili su i »Dosta nam bilo heteropatrijarhata«, »Prostitucija je nasilje nad ženama«, »Tražimo politički paritet« i »Ručak si kuhaj sam!«. [B. V.]