Teme dana

 

 

Petak,
7. travnja 2006.

 

I žene i muškarci u mirovinu sa 65 godina

Politika, sindikati i udruge jednoglasni su: treba stvoriti jednake uvjete za oba spola do odlaska u mirovinu - i na radnome mjestu i u kući
Izvješće Europske komisije (EK) o napretku Hrvatske za 2005. koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja, u dijelu o jednakim mogućnostima muškaraca i žena ocijenilo je da je potrebna daljnja prilagodba u izjednačavanju dobi za odlazak u mirovinu oba spola te da je to izjednačavanje nužno u vojsci, policiji i državnoj službi.
»Vlada o tim zahtjevima EK, kao o zasebnoj temi, još nije raspravljala. Međutim, svaka zemlja ima pravo te zahtjeve prilagođavati svojim prilikama i svojim standardima«, kazala je Vjesniku Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade. Hrvatska u pregovorima, tvrdi, mora isticati svoje specifičnosti i naslijeđeno stanje, te činjenicu da je položaj žena u Hrvatskoj na tržištu rada znatno teži od položaja muškaraca.

»To se posebice odnosi na žene koje nakon 40. godine ostanu bez posla, zbog čega smo se odlučili za poticanje zapošljavanja žena starijih od 45 godina. Sve te probleme i činjenice u pregovorima s EU-om treba isticati, kao i kontekst katastrofalne demografske situacije u kojoj je Vladin cilj stvoriti uvjete u kojima će žena moći stvarati karijeru, ali i obitelj«, kaže Kosor.
Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol kaže da nema ništa protiv toga da se jednog dana izjednači dob odlaska u mirovinu žena i muškaraca, ali uz određene uvjete i pretpostavke.
Država treba osigurati sustave potpore ženama, opterećenih dvostruko - radnom karijerom i kućanskim poslovima. Država bi, dodaje Sobol, trebala stimulirati i lokalnu zajednicu da raznim servisima potpore olakša ženi, a tako i cijeloj obitelji. I potpredsjednica Ženske sekcije SSSH Jasna A. Petrović smatra da u slučaju izjednačavanja dobi za odlazak u mirovinu Vlada mora poduzeti dodatne mjere. Traži se smanjivanje dobi za odlazak u mirovinu ženama koje su podigle djecu, uplaćivanje doprinosa za mirovinsko zaposlenim ženama dok su na trudničkom bolovanju ili rodiljnom dopustu iz proračuna, da se razdoblje za izračun mirovine ograniči na najboljih 20 godina...
»Razlika u dobi odlaska u mirovinu proizlazi iz priznate činjenice da su žene trostruko opterećenije u odnosu na muškarce«, kaže koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Silvana Oruč Ivoš
Branka Valentić


VRH TEKSTA