HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Događaji
(4/9)

Četvrtak,
23. studenog 2006.

TEKST
ISPRED
TISKANJE
TEKSTA
TEKST
IZA

Nerazumijevanje uloge nevladinih organizacija

ZAGREB - Nakon što je u Vjesniku objavljen razgovor s predstojnicom Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helenom Štimac-Radin, u kojem ona odgovara na izjavu Ženske mreže Hrvatske o Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova, priopćenjem Vjesniku oglasila se i Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže.
»Ženska mreža je u svojoj izjavi upozorila da politika sadrži velik broj općenitih i neodređenih mjera a bez definiranih rokova i da neodređene formulacije i odgođene aktivnosti ukazuju na to da je rješavanje problema neravnopravnog i lošeg položaja žena ovom politikom samo pomaknuto za budućnost«, kaže se u priopćenju Bojane Genov.
Genov u priopćenju objašnjava da je Štimac-Radin »u svom odgovoru na kritiku posegnula za, na hrvatskim prostorima uobičajenom i sasvim anakronom metodom diskvalificiranja bez konkretne argumentacije. Time je pokazala duboko nerazumijevanje uloge nevladinih organizacija«, tvrdi Genov.
U priopćenju se navodi da je poslanje Ženske mreže kao dijela civilnog društva Hrvatske praćenje i korekcija institucionalnog djelovanja na uspostavljanju ravnopravnosti spolova. Bojana Genov tvrdi i da je ona u odgovoru propustila progovoriti o konkretnom sadržaju Nacionalne politike i argumentirano braniti prednosti i mogućnosti kritiziranog dokumenta, nego je ustvrdila da kritika govori tek »o osobi koja predstavlja Žensku mrežu«, poručuje koordinatorica Ženske mreže.
U priopćenju Ženske mreže se kaže da bi prihvaćanje činjenice da Ženska mreža kritizira rad institucionalnih mehanizama i analizira dosege tog rada trebao biti dio uobičajenog procesa suradnje. Nasuprot tome, neargumentirano kritiziranje udruga i odgovornih osoba tih udruga od institucija čiji rad te udruge monitoriraju smatra se nedopustivom praksom pritiska, ušutkavanja i pacificiranja civilnog društva, kaže se u priopćenju.
Navodi se i da će Ženska mreža Hrvatske pratiti primjenu i učinke Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova i upozoravati na propuste i nedostatke, te da od Ureda za ravnopravnost spolova očekuju punu suradnju, dostatno financiranje za njihove aktivnosti i izostanak osobnih opaski. [Branka Valentić]

VRH TEKSTA