NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0003danzena07.jpg
Press clips

Večernji list: Ženska mreža HDZ-u, Izbacite Sučec-Trakoštanec zbog skandalozne izjave Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 13 Listopad 2007

Na izjavu HDZ-ove zastupnice Ivane Sučec-Trakoštanec da žena vrijedi onoliko koliko ima djece i danas je bilo reakcija, pa su Žarko Puhovski i Ženska mreža zatražili od HDZ-a da je ne stavi na izbornu listu.

U HDZ-u su, također, bili osupnuti njezinim riječima jer nikad, kažu, nije iskazivala takve stavove. Andrija Hebrang, HDZ-ov koordinator u II. izbornoj jedinici, u kojoj je 2003. za zastupnicu izabrana i I. Sučec-Trakoštanec, kaže da o listama ne može govoriti jer u stranci nisu o tome počeli razgovarati.

Si čula šogoricu?

– Vjerujem da je kolegica u žaru rasprave rekla nešto što ne misli. Neprihvatljivo je da se vrijednost žene mjeri brojem poroda. Mnoge žene žele djecu, a ne mogu ih imati. Mnoge žele više djece, ali im to ne dopuštaju uvjeti. Mislim da ta izjava neće štetiti HDZ-u jer mi iznimno cijenimo majčinstvo, podupiremo ga kroz brojne zakone i ne mislimo da vrijednost neke osobe ovisi o broju djece – kaže Hebrang.

A u kafić u Svetome Ivanu Žabnu, nasuprot kući u kojoj živi Ivana Sučec-Trakoštanec, s novinama u ruci jučer je ušao jedan od stalnih gostiju i pitao vlasnicu: – Jesi li pročitala što ti je izjavila šogorica?

Tvrdnja njihove poznate sumještanke da “žena vrijedi onoliko koliko je djece rodila” bila je glavna tema u maloj općini kraj Križevaca, u kojoj se obitelji s više od troje djece mogu izbrojiti na prste jedne ruke.

– Ne znam odakle joj to, valjda joj je izletjelo. Dobro je poznajem, nikad nešto slično nije ustvrdila. A što sa ženama koje ne mogu roditi? Bilo bi dobro da nju pitate što je zapravo htjela reći – kazala je šogorica I. Sučec-Trakoštanec.

O tome utječe li broj sinova i kćeri na vrijednost neke žene raspravljale su jučer i učiteljice u mjesnoj osnovnoj školi. Prisjetile su se kako u općini živi samo jedna obitelj s desetero djece, a ona je socijalni slučaj.

– Ja sam rodila jedno dijete, jesam li zato manje vrijedna? – zapitala je jedna.

Brine se zbog prirasta

Mještani nagađaju je li Trakoštančeva zabrinuta zbog negativnog demografskog prirasta u Žabnu i time što je mjesna škola od 500-tinjak učenika u posljednjih nekoliko godina ostala bez dvaju razreda ili je ponosna što je njezina 32-godišnja kći uspješno završila fakultet i usto joj podarila troje unučadi. Ima i sina, koji još nema djece. I. Sučec-Trakoštanec podupire i mjesni veterinar Marinko Senković, otac triju kćeri i dvojice sinova.

– Nacija može opstati samo ako se rađaju Hrvati. Ivana je sigurno to željela poručiti – kazao je on.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2022 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!