Jutarnji list 26. 11.2004.

Bojana Genov: Zašto nitko ne analizira izgled predsjednika Mesića u gaćama

U Jutarnjem listu u rubrici ŽIVOT rezerviranoj za tračeve objavljena je fotografija Đurđe Adlešić i analiza njezinog izgleda, mješavina mondenog trač prenemaganja o utjecaju cipela na izgled stopala i sociološkog pristupa izgledu u kontekstu predsjedničkih izbora.

Naslovom "S pozom Sharon Stone u utrci za Pantovčak" Jutarnji list sugerira kako je predsjednička kandidatkinja Adlešić za svoj izborni adut izabrala agresivnu ženstvenost. Ugledni analitičari Šiber i Lalić za Jutarnji su se s lakoćom uživjeli u uloge članova žirija na natječaju ljepote i stali raspredati o kiču i nedostojnosti poze. Nije im palo na pamet da kažu kako je za predsjedničku kandidatkinju, baš kao i za kandidate, odlučujuća politika i program, a ne izgled.

Kako god se novinarski uradak zamaskirao, pod krinku stilističke analize čarapa i duljine suknje ili političke analize dežurnih opinion makera, Đurđa Adlešić u ovom je prilogu žrtva seksizma i diskriminacije.

Na stranu činjenica da izraz njezina lica i stav ruku poručuju fotografu da se na ovoj fotografiji ne osjeća najlagodnije. Koga briga? Tko gleda lice predsjedničke kandidatkinje kada može pogledati noge i rub čarapa pod zadignutom suknjom?

Kontinuitet u osiguravanju kolektivne naslade nacije je osiguran, još je jedna žena razgolićena. Kad se prije dvije godine pojavila fotografija predsjednika Mesića u gaćama na Hvaru, nikome nije palo na pamet da pozove stiliste i ugledne sociologe da analiziraju model njegovih gaća, uklopljenost modela gaća u modne trendove ili usklađenost gaća i činjenice pojavljivanja u njima sa predsjedničkom ulogom i s godinama predsjednika. Jednostavno, muškarac ima dignitet i u gaćama. Žena je već nešto drugo. Njezin se dignitet vezuje uz model čarapa.

Đurđa Adlešić je zbog šare na čarapi i zadignute suknje iznad prekriženih nogu proglašena nedostojnom za predsjedničku kandidatkinju i prestarom za model čarapa. Oboje, rasprava o izgledu predsjedničke kandidatkinje i o njezinim godinama, primjer je upotrebe dvostrukih mjerila, jednih za muškarce i drugih za žene, te bespoštednog seksizma u službi prodaje novina.

Slučajnost da se ovaj novinski prilog pojavio bas na sam međunarodni Dan protiv nasilja nad ženama pokazuje da postoji potreba za stvarnijim oblicima borbe protiv nasilja od pukog obilježavanja datuma. Nasilje nad ženama ima različitih oblika i članak Jutarnjeg lista o stylingu Đurđe Adlešić primjer je nasilja nad ženama, protiv kojega Ženska mreža Hrvatske najodlučnije prosvjeduje.

Bojana Genov
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske