INFORMATIVNO POLITIČKI DNEVNI LIST
Vrijeme posljednje izmjene: 7. veljača 2005, 11:29:58, broj trenutnih posjetitelja na stranici: 122
 

 
 


 IMPRESSUM

 
 PRETRAŽIVANJE
 ARHIVA VIJESTI



 

7.2.2005
OSJEČKI POLITIČARI OCJENJUJU SMISAO 10-POSTOTNE VIŠE NAKNADE STRANCI ZA SVAKOG ŽENSKOG VIJEĆNIKA
Borzan: U hrvatskoj politici žene su i dalje podzastupnjene

Nedavna odluka Vijeća Grada Koprivnice da strankama isplate 500 kuna više po svakom vijećniku ženskog spola ponovno je aktualizirala pitanje "pozitivne diskriminacije". Što se Osijeka tiče, za svakog vijećnika u Gradskom vijeću stranka dobije oko 11.500 kuna, a odredbom je odlučeno da se za "podzastupljeni spol", odnosno žene, isplati dodatnih 1.150 kuna, znači deset posto.
Prema riječima esdepeovke Biljane Borzan, predsjednice osječkog Gradskog vijeća, riječ je o dobrom načinu da se u lokalnu, ali i državnu politiku uključe žene, koje smatra podzastupljenima, posebno u odnosu na ukupan broj stanovnika.
- Primjerice, u Saboru je samo dvadesetak posto žena. No, SDP je to prepoznao i na listama uvijek ističe ravnomjeran broj žena. Nadam se da će doći vremena kad će se žene na liste stavljati zbog stručnosti i sposobnosti, kaže Borzan.
Mišljenja o odluci koprivničkog Gradskog vijeća i samom načinu stimuliranja "ženske kvote" u tijelima lokalne i državne uprave, razlikuju se od stranke do stranke, no iz izjava pojedinih osječkih političara ne da se zaključiti kako su upoznati s činjenicom da pozitivnu diskriminaciju provodi i Osijek.
- To u parlamentu postoji već duže vrijeme, a ovako se potiče stranke da na svoje liste stavljaju veći broj žena. Ako želimo istinsku ravnopravnost, mislim da to ne bi trebalo biti organizirano na ovaj način. Kao liberalu potpuno mi je stran bilo kakav oblik diskriminacije, makar i pozitivne. Mislim da to ipak pripada osmomartovskoj viziji svijeta, rekao je Zlatko Kramarić, osječki gradonačelnik i dopredsjednik Liberalne stranke. "Osmomartovska vizija", smatra gradonačelnik, nesumnjivo je odigrala svoju ulogu u povijesti, no danas je ipak pomalo pasˆ. No liberalna vizija svijeta ne podudara se s realnošću. U osječkom Vijeću predsjednik je žena, no tek posljednja četiri mjeseca. Jedan potpredsjednik je elesovka Marija Medić, no od preostalih vijećnika - njih 21, samo je sedam ženskih osoba.
Goran Mikan, tajnik osječkog SDP-a, ističe kako su sredstva za "žensku kvotu" uobičajena u većem dijelu lokalne samouprave.
- Ne znam kako je to organizirano u Osijeku, no mislim da je ovakav način stimuliranja većeg uključivanja žena u politiku sasvim opravdan, rekao je Mikan.
Mišljenje Vladimira Šišljagića, HDZ-ovog vijećnika i saborskog zastupnika, je kako se radi o dobrom potezu koprivničkog vijeća, za koji ipak ne vjeruje da će biti presudan faktor kod sastavljanja izbornih lista.
- U HDZ-u se trudimo ravnopravno stavljati na liste ženske, kao i mlade osobe. Tradicionalno žene imaju više obaveza, pa je stimuliranje njihova angažmana u politici pohvalno. Nismo zadovoljni brojem žena u politici i zauzimamo se za kriterije koji će obvezivati stranke da na listama budu jednako zastupljene, zaključuje Šišljagić.
No, podsjetimo, na posljednjim parlamentarnim izborima u studenom 2003. godine, vodeća mjesta na HDZ-ovoj listi ipak su imali muškarci. U Sabor je s njihove liste ušla tek jedna žena - Nevenka Majdenić, umjesto Ivice Buconjića, koji je postao državni tajnik za policiju.
Unatoč deklarativnom zauzimanju za ravnopravnost, brojke pojedinim strankama ne idu u prilog. Ne bi im bilo na odmet da prelistaju Zakon o ravnopravnosti spolova te Opću daklaraciju o pravima čovjeka. Stvarnost i zakonske odredbe ipak se znatno razlikuju.

(Autor: Igor MAVRIN)



 
 Osijek
 OSTALE VIJESTI
  • OSJEČKI POLITIČARI OCJENJUJU SMISAO 10-POSTOTNE VIŠE NAKNADE STRANCI ZA SVAKOG ŽENSKOG VIJEĆNIKA
    Borzan: U hrvatskoj politici žene su i dalje podzastupnjene

    UDRUGA RODA O POSTAVLJANJU AUTOSJEDALICA
    90 posto mališana ugroženo








  • -----------------------------------------------------------------

    Copyright:
    Medijski centar "Glas Slavonije"
    Glas Slavonije
    informativno politički dnevni list

    Svi tekstovi na stranicama smatraju se vlasništvom Glasa Slavonije i nedozvoljeno je
    svako neovlašteno kopiranje i objavljivanje u drugim medijima