HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Komentari
(3/3)

Utorak,
1. veljače 2005.

TEKST
ISPRED
TISKANJE
TEKSTA
TEKST
IZA

Kroje svoju sudbinu

BRANKA VALENTIĆ

Udjel žena u hrvatskom poduzetništvu iznosi otprilike jednu trećinu, pa stoga vijest o velikom broju ženskih zahtjeva za poduzetničkim kreditima trenutačno predstavlja jedinu svijetlu točku zapošljavanja žena u Hrvatskoj. Kao što se, uostalom, od žena i očekuje, nakon što su se pobrinule za »tri kantuna« kuće, shvatile su da nijedna vlada, ma koliko je Ustav, zakoni i približavanje Europskoj uniji obvezivali da smanji udjel žena među nezaposlenima, neće to učiniti umjesto njih samih. Stoga su, doduše uz pomoć državnog projekta, uzele stvari u svoje ruke.
Općeniti trendovi vezani uz zapošljavanje žena sve više zabrinjavaju. Gordana Lukač-Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorava da će, ne poduzme li vlada hitno neke mjere i korake, nezaposlenih žena uskoro biti još više. Uznemirenost je posebice uvjetovana strahom od novih otpuštanja, a to se ponajviše odnosi na one zaposlene u tekstilnoj industriji.
Udio žena među nezaposlenima u 2004. u nekim dijelovima Hrvatske prelazi 60 posto, a na državnoj razini iznosi 58,5 posto, i u stalnom je porastu, a poseban problem predstavlja zapošljavanje žena starijih od 45 godina. One čine najveći dio nezapošljivih osoba, odnosno onih koje su nezaposlene duže od godine dana te čije su šanse za zapošljavanje minimalne. U njihovu je slučaju, naime, diskriminacija dvostruka; žene su, a još su i prešle četrdesetu.
Stoga bi bilo zanimljivo vidjeti i dobnu strukturu žena koje su podnijele zahtjev za poduzetničkim zajmovima. Podatak o prosječnoj dobi žena-budućih poduzetnica dao bi odgovor na još jedno zanimljivo pitanje - ili su nezapošljive žene shvatile da im sudbinu, osim njih samih, ne želi promijeniti nitko, ili je u Hrvatskoj konačno stasala nova generacija žena koja nikome ne namjerava dopustiti poigravanje vlastitom egzistencijom i dostojanstvom.

VRH TEKSTA