Jutarnji.hr
     




  

Datum objave 08.03.2007 10:14
Zadnja izmjena 08.03.2007 10:14
     


Osmi ožujka, 150. obljetnica prvog velikog prosvjeda žena
Foto: Karmen Mrkić
Riječki gradonačelnik poklanja ruže

Pravo glasa u Europi prve su dobile Finkinje još 1906., dok su Hrvatice ostvarile to pravo 1945., a Švicarke tek 1971.

ZAGREB - Međunarodni se dan žena u Hrvatskoj i svijetu obilježava na današnji dan, 8. ožujka.

Ideja za obilježavanjem međunarodnog Dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su prosvjedovale još 8. ožujka 1857. godine u New Yorku. Radnice su bile nezadovoljne radnim uvjetima i niskim plaćama, a prosvjednice je napala i rastjerala policija.

Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. godine u SAD-u deklaracijom Socijalističke partije Amerike. Njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kad je poginulo više od 140 žena.

HRVATSKA NA ZAČELJU EU PO ZAPOSLENOSTI ŽENA

KOMENTAR SANJE MODRIĆ: NAŠIM KĆERIMA NA 8. MART

DESET ŽENA IZ CIJELOG SVIJETA DOBILO NAGRADE ZA HRABROST

REKORDAN BROJ ŽENA RADI, NO NEJEDNAKOSTI IZRAŽENE

Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je organiziran 1908. godine kad je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Ženska mreža Hrvatske zajedno sa sindikalnim središnjicama SSSH i NHS-om organizira prosvjednu povorku, javlja HRT. Povorka će u podne krenuti od bivše tvornice 'Nada Dimić', a završit će na Kamenitim vratima. U Vukovaru i Bjelovaru održava se okrugli stol 'Zajedno protiv nasilja u obitelji'

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine Međunarodni je dan žena obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstica Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik u SSSR-u. No, sve do 1965. godine 8. ožujka bio je radni dan u SSSR-u. 

Dan žena danas je državni praznik u Azerbajdžanu, Rusiji, Bjelorusiji, Bugarskoj, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Kubi, Moldaviji, Makedoniji, Mongoliji, Tadžikistanu i Vijetnamu, a obilježava se cvijećem i darovima.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene. (izvor: Wikipedia)


 
 
Povezane vijesti
Deset žena iz cijelog svijeta dobilo američke nagrade za hrabrost
Našim kćerima na 8. mart
ILO: Rekordan broj žena radi, no nejednakosti izražene
Hrvatska na začelju EU po zaposlenosti žena





 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt