Jutarnji.hr  
     


Zagreb  

Datum objave 08.03.2007 15:23
Zadnja izmjena 08.03.2007 16:44
         

Zagreb
Prosvjedna povorka u povodu Međunarodnog dana žena
Foto: Marin Tironi

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana žena, Ženska mreža Hrvatske u suradnji sa Ženskom sekcijom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Odborom žena Nezavisnih hrvatskih sindikata, organizirali su danas prosvjednu povorku od bivše tvornice Nada Dimić do Kamenitih vrata, kako bi upozorili na sve lošiji položaj žena na tržištu rada.

Šezdesetak prosvjednica, među kojima je bilo i nekoliko muškaraca, putem je dijelilo letke sa svojim zahtjevima, a na Kamenitim vratima dočekala ih je policija te ih spriječila da dođu do Hrvatskog sabora i uruče letke zastupnicima.

Jedan od glavnih zahtjeva je izmjena Zakona o radu, posebno u dijelovima koji se odnose na rad na crno i rad na određeno vrijeme.

Tražimo da se rad na određeno vrijeme definira kao iznimka, a poslodavcima zabrani sklapanje ugovora na određeno vrijeme za razdoblje dulje od godine dana, te da nakon toga radni odnos automatizmom prelazi u rad na neodređeno vrijeme, istaknula je Božica Žilić iz Ženske sekcije SSSH.

Također traže propisivanje maksimalnog udjela zaposlenih koji mogu raditi na temelju ugovora na određeno vrijeme, te onemogućavanje produživanja ugovora na određeno vrijeme preimenovanjem radnog mjesta.

Upozoreno je kako je stopa zaposlenosti žena znatno niža od stope zaposlenosti muškaraca, te da žene u prosjeku imaju 15 do 20 posto niže plaće od muškaraca.

Organizatori prosvjeda na Kamenitim su vratima poimence prozivali saborske zastupnike, a potporu su dobili od nekolicine žena na čelu s predsjednicom saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordanom Sobol, kao i Dragutina Lesara, Antuna Kapraljevića i Joze Radoša, koji su došli izraziti podršku skupu.

Povorka je simbolično krenula ispred bivše tvornice tekstila Nada Dimić, u kojoj je do privatizacije radilo 95 posto žena, a zatim su ostale bez posla, istaknula je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da se kod nas o problemima žena govori samo prigodnjački i pomodarski. Također je izrazio nadu da će "sramotni zakon o zabrani okupljanja na Markovu trgu" biti uskoro promijenjen. (Hina)

Forum žena SDP-a traži jednaku plaću i mirovinu za žene i muškarce

ZAGREB - Forum žena SDP-a predstavio je na današnjoj raspravi, održanoj u povodu Dana žena, zahtjev za jednakim plaćama i mirovinama za žene i muškarce, čime su se priključili kampanji koju u zemljama Europske unije (EU) provode žene Stranke europskih socijalista.

U zemljama EU žene imaju u prosjeku 15 posto nižu plaću od muškaraca, dok su kod nas plaćene i 20 posto manje. Među nezaposlenima u Hrvatskoj žene čine 60 posto i žrtve su raznih oblika diskriminacije, od zapošljavanja pa do mogućnosti profesionalnog napredovanja, podsjetile su na skupu čelnice SDP-a.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović promovirala je "politike SDP-a" usmjerene prema rodnoj ravnopravnosti - od gospodarske politike, politike zdravstva i obrazovanja, spolnog odgoja pa do sprečavanja siromaštva u posebno rizičnoj skupini starijih žena bez mirovine i samohranih majki.

Da rad na slabije plaćenim poslovima rezultira i nižom mirovinom upozorila je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić navodeći da je prosječna mirovina muškaraca u rujnu iznosila 2.336 kuna, a žena 1.875 kuna.

Podsjetila je da je SDP u saborsku proceduru uputio nekoliko zakona koji bi trebali izvući iz siromaštva posebno ugrožene skupine.

To su zakon o tzv. državnim mirovinama, kojim bi se izjednačile mirovine starih i novih umirovljenika, te zakon o socijalnim mirovinama za starije od 65 godina, koji iz nekih razloga nisu ostvarili mirovinu, a SDP će ustrajati i da se putem alimentacijskog fonda ili na drugi način zaštite samohrani roditelji, većinom majke koje ne primaju alimentaciju za djecu. (Hina)



 
Povezane vijesti
ILO: Rekordan broj žena radi, no nejednakosti izražene
Hrvatska na začelju EU po zaposlenosti žena





 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt