Povratak na izjave
Početna stranica
 

 

 

Priopćenje za javnost Iskoraka, Kontre i Ženske mreže Hrvatske u povodu tzv.gay imenika

Utorak, 15. veljače, 2005. g.

Zabrinjavajuća je činjenica da je ovo kazneno djelo motivirano seksualnom orijentacijom građana, što osim povrede tajnosti osobnih podataka predstavlja i grubo kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Obraćamo Vam se kako bismo demantirali/e napise u medijima proteklih dana o tzv. "gay imeniku", koji je distribuiran korištenjem internetskog sustava i elektroničke pošte. Naime, u nekoliko je navrata izrečena netočna tvrdnja da sporni imenik sadrži preko 800 adresa s identitetom građana homoseksualne orijentacije, dok je uvidom u kopiju spornog imenika utvrđeno kako se u njemu nalazi 441 referenca sa različitim podacima, a od toga je izoliran identitet 91 osobe sa punim imenom i prezimenom. Širenje takvih informacija doprinjelo je širenju panike i senzacionalizmu što smatramo neprimjerenim, pogotovo zato što se u ovom slučaju radi o kaznenom djelu nedozvoljene uporabe osobnih podataka prema čl. 133., st. 1. Kaznenog zakona i što je stvaranje takvog ozračja u javnosti samo potaknulo osobe da potražuju sporni imenik od osoba koje ga posjeduju.

Naše udruge već nekoliko dana zaprimaju brojne pozive građana kako bi provjerili jesu li na popisu u tom imeniku ili ne, kao i brojni mediji, na što je naš odgovor u svakom slučaju da te podatke ne možemo komentirati, a što je i naše sadašnje stajalište. Ne ulazeći u točnost tih podataka smatramo da su njihovom distribucijom ostvarena obilježja kažnjivog djela kojeg smo naveli, što zahtjeva promptnu i adekvatnu policijsku istragu. Pojedine pretpostavke o samim počiniteljima, njihovim motivima kao i posljedične insinuacije ne želimo komentirati, jer bi na taj način narušili provođenje istražnog postupka koji je u tijeku. Također, zbog širokog opsega ovoga problema, obratili smo se posebnom predstavkom Uredu državne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kako bi se zaštitio identitet svih oštećenika u tijeku istražnog postupka te kako bi se osigurala njegova ispravnost.

Zabrinjavajuća je činjenica da je ovo kazneno djelo motivirano seksualnom orijentacijom građana, što osim povrede tajnosti osobnih podataka predstavlja i grubo kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda. Razina društvene tolerancije još je uvijek takva da su građani zabrinuti zbog sigurnosti svojih osobnih podataka i moguće zloupotrebe istih s ciljem da bi se nekome nanijela šteta na temelju njegove spolne orijentacije.

Također apeliramo na javnost kao i na sve koji su u posjedu toga imenika da isti dalje ne distribuiraju, jer to također povlači kaznenu odgovornost i biti će predmetom daljnje istrage.

Sanja Juras, v.r.; koordinatorica Lezbijske grupe Kontra
Kristijan Grđan, v.r.; predstavnik Iskoraka
Bojana Genov, v.r.; koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

Vrh stranice
Site map