Povratak na izjave
Početna stranica
 

  Izjava povodom osnivanja nove Vlade RH 

 

Poreč, 20. srpnja 2002.

Članice Ženske mreže Hrvatske koja udružuje 40-ak ženskih, nevladinih i nestranačkih organizacija koje djeluju u cilju razvoja civilnog društva i demokracije uz uključivanje žena u sve procese u društvu, sa zanimanjem prate najnovija događanja u osnivanju nove Vlade RH.

Članice Ženske mreže Hrvatske su kroz dosadašnje aktivnosti s posebnom pažnjom motrile izborne procese u RH i poticale građanke da propituju i artikuliraju svoje ineterese te da u skladu s tim interesima biraju svoje predstavnike i predstavnice na svim nivoima vlasti.

Sabor Republike Hrvatske je usvojio Vladin prijedlog  Nacionalne politike  za promicanje ravnopravnosti spolova. Tim je dokumentom  Vlada preuzela obavezu da će “poduzeti mjere kako bi od 2002.g. postupno povećala primjerenu zastupljenost žena u svim njezinim tijelima..”. Sastavljanje nove Vlade je prilika da se i u najvišim izvršnim tijelima države počne primjenjivati Ustavom zajamčena ravnopravnost spolova.

Stoga pozivamo sve političke stranke i koalicije da predlože žene za rad u Vladi i vođenje ministarstava, a mandatara Vlade pozivamo da se pri sastavljanju Vlade rukovodi proklamiranom  i usvojenom Nacionalnom politikom. Ovo je prilika da vodeći politički ljudi iz različitih političkih stranaka dokažu svoju demokratičnost i da predlože žene za ministarska mjesta.
Biserka Momčinović,

koordinatorica

Vrh stranice
Site map