Povratak na izjave
Početna stranica
 

 IZJAVA U POVODU VALA NASILJA

 

Ženska mreža Hrvatske s rastućom zabrinutošću prati svakodnevnu eskalaciju nasilja prema pripadnicima i pripadnicama manjina i ranjivih drustvenih skupina.
Posljednjih tjedana svjedočimo redovitim napadima i prijetnjama sigurnosti i integritetu Dorina Manzina, predsjednika udruge za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, učestalim napadima na pripadnike drugih rasa, te seksizmima i omalovažavanju žena u javnoj sferi.
Ogorčene smo izostankom političke volje da se takvom nasilju stane na kraj, kao i izostankom ozbiljne policijske istrage, pravnog procesuiranja i kažnjavanja počinitelja nasilnih djela motiviranih mržnjom prema drugačijima i različitima.
Razočarane smo i nikakvom ili mlakom osudom većeg dijela javnosti, političkih stranaka i vjerskih zajednica, naročito većinske katoličke crkve, koji pokazuju veliku dozu tolerancije za nositelje nasilnih i anticivilizacijskih patrijarhalnih tradicija.
Zahtijevamo hitnu i djelotvornu istragu o počiniteljima ovog i prethodnih, sličnih nasilja.
Isto tako tražimo da najširoj javnosti bude omogućeno upoznavanje sa tokom istrage, a od državnih i javnih dužnosnika, kao i od političkih stranaka i svih predsjedničkih kandidata i kanditatkinja, zahtijevamo da izađu pred birače sa jasnim i nedvosmislenim stavovima i programima o nasilju.
Bojana Genov
koordinatorica

Vrh stranice
Site map