Povratak na izjave
Početna stranica
 

  Prosvjedno pismo ministarstvu 26.10.2004. 

 

Utorak, Listopada 26, 2004.

Prosvjedno pismo Ženske mreže Hrvatske
Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa

Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojom je odbilo uvesti stručni program spolnog odgoja u škole.
Podsjećamo da je temeljno ljudsko pravo mladih upoznavanje sa podacima vezanim uz ljudsku reprodukciju, reproduktivna prava, zaštitu od spolno prenosivih bolesti, ravnopravnost spolova i toleranciji prema seksualnim različistostima, te smatramo da rečena odluka ministarstva krši prava djece. Isto tako smatramo da je nedopustivo da jedini oblik seksualnog odgoja u školama bude religijski obojena seksualna edukacija. Apsurdno je da se unutar obrazovnog sustava koji je kao odgojne ciljeve škole, među ostalima, proklamirao poticanje čuđenja, znatiželje i zadivljenosti za prirodu i svijet, snošljivost (tolerancija i poštovanje različitosti – dobne, vjerske, nacionalne, tjelesne / psihičke), samopoštovanje i poštovanje drugih te jednakovrijednost spolova, tolerira samo onaj spolni odgoj koji je baziran na neznanju, dogmi i nesnošljivosti prema različitosti.
Ženska mreža podsjeća kako je uputila niz prijedloga Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, usmjerenih na uklanjanje rodne neravnopravnosti, rodnih stereotipa i diskriminacije iz školskih programa i udžbenika, koje je Ministarstvo ignoriralo.
Nedopustivo je da ministarstvo kao razlog odbijanju, neposredno nakon usvajanja kataloga znanja i uz činjenicu da se već provodi vjerski obojan program seksualnog odgoja u školama, navodi da tek treba sustavno definirati sadržaje iz područja spolnog odgoja koji su potrebni djeci u školama. Stoga upozoravamo Ministarstvo da ovim postupkom pokazuje kako su proklamirani odgojni ciljevi škole samo deklarativni, odgađa proces integracije u Europu u kojoj je seksualni odgoj standard, te odgađa odgojiti još jednu generaciju djece za život temeljen na znanju, vlastitom izboru i prihvaćanju sebe i drugih. Bojana Genov, koordinatorica

Vrh stranice
Site map