Povratak na izjave
Početna stranica
 

 

 

Ženska mreža Hrvatske
Centar za mirovne studije
Inicijativa Zeleni za Zagreb

Izjava povodom slučaja Helene Puljiz

Ženska mreža Hrvatske izražava svoj energičan protest povodom privođenja nezavisne novinarke Helene Puljiz na obavijesni razgovor u Protuobavještajnu ageniciju (POA) kao i povodom svega što se je događalo nakon i oko tog nemilog događaja.

ŽMH smatra da ovakav odnos državnih tajnih službi, ali i drugih državnih i javnih ustanova prema jednoj građanki Republike Hrvatske predstavljaju ozbiljnu prijetnju demokraciji, temeljnim ustavnim načelima i državnom poretku u cjelini.

1. Činjenica da je novinarka privedena na obavijesni razgovor a da nije upozorena na svoje temeljno građansko pravo da odbije takav razgovor čini postupak POA-e ilegalnim i protuzakonitim.

2. Činjenica da je POA odlučila za državu navodno važne podatke iznuditi od jedne nezavisne i nezaposlene novinarke, dok u isto vrijeme u javnosti i u medijima paradira nemali broj novinara i drugih javnih osoba koje javno demonstriraju svoje veze sa tajnim službama, državnim dužnosnicima i kriminalnim podzemljem, ukazuje da se POA služila nedopustivim metodama pritiska na one najmanje zaštićene u sustavu u kojem ne funkcionira građanska i parlamentarna kontrola institucija vlasti.

3. Činjenica da je novinarka Helena Puljiz privedena i izvrgnuta peterosatnom ispitivanju bez sudskog naloga predstavlja kršenje Zakona o medijima i oblik iznuđivanja i torture kojeg osuđuju sve međunarodne udruge i tijela koja se bave zaštitom ljudskih i profesionalnih prava novinara i pisaca.

4. Činjenica da su Helenu Puljiz ispitivala trojica muškaraca, agenata POA-e predstavlja sama po sebi zakonom zabranjeno djelo uznemiravanja na temelju spola.

5. Činjenica da su se pri ispitivanju služili podacima, a navodno i snimkama o novinarkinom intimnom životu kao ucjenjivačkim sredstvom, predstavlja kršenje temeljnog prava na privatnost i diskriminaciju na temelju spola, to jest kršenje temeljnih ustavnih načela i odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova, KZ-a i drugih zakona.

Ženska mreža Hrvatske izražava i svoju duboku zabrinutost i revolt zbog načina na koji su povodom slučaja Puljiz reagirala državna tijela (Vladin glasnogovornik), demokratske institucije (Saborski odbor za nacionalnu sigurnost, Vijeđe za nadzor sigurnosnih službi) i neki mediji.

Umjesto da se s punom građanskom i političkom odgovornošću angažiraju oko zaštite temeljnih ljudskih, ženskih i profesionalnih prava jedne novinarke, a time i sviju nas, te da naprave sve kako bi u RH profunkcionirali mehanizmi demokratske građanske kontrole nad tajnim službama, neki od njih počeli su vodu skretati na seksistički mlin dovođenja u pitanje moralnog integriteta žene koja je imala hrabrosti javnosti ukazati na jedan od najvećih problema ovoga društva: Najveća opasnost za nacionalnu sigurnost svake zemlje su tajne službe koje su se izmakle demokratskoj kontroli građana i građanki!

Novi list 24.11.2004. Ženska mreža Hrvatske: Obavještajci izmakli kontroli

Vrh stranice
Site map