Povratak na izjave
Početna stranica
 

  Izjava povodom seksističkih ispada u Saboru 

 


U petak, 12. listopada svjedočili/le smo još jednom seksističkom ispadu u Hrvatskome Saboru. Zastupnik Anto Kovačević, čelnik HKDU-a, uvrijedio je saborsku zastupnicu i predsjednicu Hrvatske narodne stranke prof. dr. HNS-a Vesnu Pusić na osnovi spolne pripadnosti. Seksistički ispadi i napadi na zastupnice nisu u Saboru nažalost ništa novo, ali razina uvrede i svega što je slijedilo prešlo je granice dosad viđenoga. Smatramo da su mjere koje su uslijedile (ukor i oduzimanje riječi zastupniku Kovačeviću) kao i dio reakcija javnosti nedovoljni i da ukazuju na nerazumijevanje suštine predstavničke demokracije i političke kulture. 

Seksizam je dominantna praksa diskriminacije i isključivanja žena iz javnog, prvenstveno političkog života u svrhu održavanja patrijarhalne dominacije i neravnopravnosti spolova. Seksistički rječnik i stereotipi (poput onih o jačem, slabijem, ljepšem, pametnijem i glupljem spolu) temeljni su oslonac seksističke diskriminacije. 

Bit moderne demokracije je u institucionalnom i svakodnevnom ostvarivanju jednakih prilika za sve, u svim sferama života, a napose u političkom i javnom djelovanju. Vrijeđanje zastupnice Pusić i svih žena na spolnoj i intelektualnoj osnovi izravan je pokušaj da se nju i sve žene diskreditira kao osobe, a time i 
njihove javne glasove. Time se njoj i svim ženama negira ravnopravnost i oduzima vjerodostojnost u demokratskoj političkoj raspravi. Omalovažavanjem žena tvrdnjom da su bogomstvorene za madrace, a ne mudrace, javnosti se sugerira da žene i njihove političke stavove ne uzima ozbiljno, oduzimaju im se jednake 
mogućnosti u političkom nadmetanju i na izborima i umanjuje djelotvornost političkog sudjelovanja žena. Ili ih se iscrpljuje na obrani vlastitog dostojanstva i tjelesnog i umnog integriteta.

Seksistički ispadi u Saboru nisu samo izraz prostakluka, vulgarnosti, machisma i verbalnog nasilja (iako su, dakako, i sve to). Oni su u prvom redu zastupanje temeljno anti-demokratskih političkih stavova i kršenje duha Ustava i zakonitosti. Saborski zastupnici i zastupnice su posljednji među nama kojima bi se to smjelo tolerirati. 

Stoga Ženska mreža Hrvatske energično zahtijeva od naših predstavnika/ca i legislatora/ica: 

1. brzo donošenje primjerenog zakona protiv govora mržnje kao poziva na nasilje i diskiminaciju u kojem će, uz sve ostalo, biti primjereno sankcionirani seksizam i mizoginija

2. od Odbora za ravnopravnost spolova da razmotri poslovničke mogućnosti primjerenog kažnjavanja zastupnika Ante Kovačevića i podpredsjednika Sabora Mate Arlovića i da uskoro organizira saborsku raspravu o stvarnom smislu spolno/rodne ravnopravnosti i demokracije i o svim oblicima spolne diskriminacije.

Mi, Ženska mreža Hrvatske, smatramo da bi zastupnika Kovačevića trebalo isključiti iz članstva u Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a zastupnika Arlovića smjeniti s mjesta predsjedavajućeg Odbora za Ustav, poslovnik i i politički sustav, jer su obojica pokazali temeljito nerazumijevanje materije iz tih područja. Njihovim stranačkim bazama HKDU-u i SDP-u savjetujemo da promisle koliko njihovi predstavnici uopće promoviraju duh i principe kršćanske demokracije odnosno socijal-demokracije. 

Podržavamo zastupnike i zastupnice, koji/e su se solidarizirali/e s Vesnom Pusić, kao i najveći broj javnih glasila koja su, ovom prigodom, eksces u Saboru primjereno popratili i tako pokazali da politička kultura i razumijevanje demokracije u Hrvatskoj ipak napreduju. 

A gospodinu Kovačeviću prepuštamo da u privatnosti svoje kršćanske savjesti razriješi kakve je namjere imao Bog kad je stvorio njega. Ali mu preporučujemo da, zbog vlastite političke i "muške" vjerodostojnosti, ne pokazuje javno svoje licemjerje, kao što je to uradio prošle subote na špici gdje je -- nakon što 
se je prethodnog dana u Saboru ispričao Vesni Pusić i "svim ženama" -- bučno i nametljivo nastavio demonstrirati svoje seksističke i nacionalističke stavove i kukavički reinterpretirati smisao svoje madrac-mudrac filozofije za što je, nažalost, primio i poneku javnu čestitku. I špica je, naime, javni prostor. 

Ženska mreža Hrvatske


I
ZJAVU ŽENSKE MREŽE HRVATSKE POTPISALE SU GRUPE I POJEDINCI/POJEDINKE:

Autonomna ženska kuća, Zagreb 
Biljana Bijelić 
Bolja Budućnost, Udruga žena Romkinja Hrvatske 
Gordan Bosanac (ARK, CMS) 
B.a.B.e., Budi aktivna. Budi emancipirana, Zagreb 
Because Press 
Martina Belić 
Mirjana Bilan, Kuća Seka 
Sandro Bogdanović 
Mirela Carev 
CGI, Centar za građanske inicijative Poreč 
Centar za građansku suradnju Vinkovci 
Centar za mir i nenasilje Baranja 
Centar za mirovne studije, Zagreb 
Centar za žene Vukovar 
Centar za ženske studije, Zagreb 
Centar za žene žrtve rata 
CESI, Centar za edukaciju i savjetovanje žena 
Sonja Desnica 
Koraljka Dilić 
Maja Dubljević 
Srđan Dvornik 
Milivoj Đilas 
Fade In 
Davorko Feil 
Duška Pribičević-Gelb 
Hana Gelb 
Petra Gelb 
Simona Goldstein 
Hrvatski helsinški odbor 
Izvještajna agencija Hrvatske eko-vijesti 
Izvor 
Nataša Janev, Institut otvoreno društvo Hrvatska 
Darinka Janjanin (Zajednica Srba Rijeke) 
Slavica Josipović, Cosmopolitan 
Ivana Percl Jurić 
Hrvoje Jurić 
Luana Kadum 
Dragan Karanušić, Cosmopolitan 
Vesna Kesić 
Klub žena Pakrac 
«Kneja» društvo za širenje pozitivne svijesti i unapređenje življenja 
Đurđa Knežević 
Kontra – lezbijski projekt 
«Korak», ženska grupa Karlovac 
Gordana Lukač-Koritnik 
Dejan Kršić, Arkzin 
Alemka Lisinski, Cosmopolitan 
Lobi, Samobor 
Zrinka Lončar, Cosmopolitan 
LORI, Rijeka 
Mali korak, centar za kulturu mira i nenasilja Zagreb 
m.a.m.a. Multimedijalni institut 
Kristina Mihalec 
Tamara Mihalić, Ekumenska mirovna inicijativa 
Nada Mirković, Cosmopolitan 
Mica Mladineo 
Mladen Majetić 
Sniježana Matejčić 
Biserka Momčinović 
Mladen Momčinović 
Branimira Mrak 
Nada Mraović 
Gabriele Mueller, Kuća Seka 
Sanja Muzaferija, Cosmopolitan 
NEO AFŽ 
Oaza, Beli Manastir 
Dubravka Obad 
Sandra Oskoruš, CARE International 
Mirjana Radaković 
Tajna Radocaj, MI-Split 
Sanja Sarnavka 
Ivan Salečić Jr., Cosmopolitan 
Stope nade Split 
Radmila Sučević 
Nevenka Sudar 
Tomislav Šikić, Hrvatski radio 
Vera Šverko 
Udruga Brod 
Udruga žena Unije Roma Hrvatske 
Maja Uzelac 
Sandra Vinkelić 
ZaMir 
Jasminka Zdravčević 
Ženska Infoteka 
Vesna Žmak 
Silvija Žufić

Vrh stranice
Site map