hgjuk
Ženska mreže
         
srijeda, 12.07. / 14:20 One Man Music Show - Siniša Švec  14:05 - 16:00 SCRITTI POLITTI The Boom Boom Bap
home  > vijesti  > politika
 : :  politika
 : :  kultura
 : :  sport
 Politika
Arhiva
Na webu objavljene adrese skloništa za žene žrtve nasilja

Jesu li tajne adrese u Hrvatskoj doista tajne? Ako je suditi po službenim web stranicama grada Zagreba baš i nisu. Naime, surfajući po spomenutim stranicama jedna je građanka uočila adresu Autonomne kuće - skloništa za žene žrtve nasilja.

Adresa je objavljena u rubrici stanovi i poslovni prostori te je navedena i kvadratura skloništa. Uz nju, na webu se našla i adresa prihvatilišta za žene i djecu žrtve nasilja koje djeluje u sklopu udruge Ženska pomoć sada. Isto je odmah prijavila SOS telefonu za žene žrtve nasilje, koji su zahtijevali od gradskih vlasti da adresu odmah skinu sa stranica. To je doista odmah i učinjeno, no postavlja se pitanje kako su se adrese uopće tamo i našle - radili se o nečijoj pogrešci ili možda namjernom stavljanju adrese na web stranice iz tko zna kojih razloga. Deset žena i 17 djece zbog birokratske je omaške moralo hitno napustiti Žensku autonomnu kuću i potražiti utočište na novoj adresi.

Ženske udruge traže smjenu odgovornih i kažnjavanje onih koji su tu pogrešku učinili. Nakon skandala reagirali su svi od gradskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimira Šostara, ministrice branitelja i sveg ostalog Jadranka Kosor, pa do gradonačelnika Bandića i premijera Sanadera. Tako su se obojica dogovorili da se nađe novi prostor za sklonište u prostorima koji su u državnom vlasništvu, a uređenje će financirati Zagreb.

Dok se to ne riješi, pročelnik Šostar najavljuje otvaranje gradske ustanove Duga, koja bi pružala utočište zlostavljanim ženama i djeci. Dakle, najave su tu, obećanja su tu, hoće li se ostvariti vidjet ćemo, ali se nadamo da revnim službenicima neće više pasti na pamet i objaviti tajne adrese i tako ponovno dovesti žene i sve one koji rade na pomoći u opasnost!

Bojana Genov iz Ženske mreže za našu Temu dana kaže...





© 2002, Radio 101, design by modus   development by zviz