Slobodna DalmacijaŽenska mreža

   

PROTIV GOVORA MRŽNJE ISKORAK, KONTRA, ŽENSKA MREŽA I CENTAR
ZA MIROVNE STUDIJE
POZDRAVILI REZOLUCIJU O HOMOFOBIJI U EU-u

Za ljudska prava i u Hrvatskom saboru

ZAGREB - Udruge Iskorak i Kontra, Ženska mreža Hrvatske i Centar za mirovne studije iskazali su u utorak posvemašnje zadovoljstvo Rezolucijom o homofobiji u EU-u, što ju je Europski parlament donio 18. siječnja.
Početak je to novog vremena za seksualne i rodne manjine jer se od zemalja članica EU-a traži usvajanje zakonodavstva kojim se zabranjuje diskriminacija i govor mržnje prema manjinskim seksualnim skupinama, istaknuli su predstavnici Iskoraka i Kontre.
U Rezoluciji se, među ostalim, od zemalja članica zahtjeva da sankcioniraju homofobičan govor mržnje te da usvoje zakonodavstvo kojim se prekida diskriminacija koju trpe partneri u području nasljeđivanja, imovinskih odnosa, najma, mirovinskog osiguranja i drugih socijalnih prava.
Podsjetimo, hrvatska Vlada dala je negativno mišljenje o Prijedlogu zakona o registriranom partnerstvu koji osigurava temeljna ljudska prava osoba koje žive u istospolnim zajednicama, zbog čega bi, da je članica EU-a, mogla očekivati ozbiljne sankcije.
Rezolucija, naime, ne samo da upućuje jasan znak kako neće tolerirati homofobiju unutar svojih granica, već traži i sankcioniranje zemalja koje ju ne provode.
No, usprkos činjenici da zakon o registriranom partnerstvu nije prošao na Odboru za ljudska prava, u Iskoraku i Kontri smatraju kako postoje velike šanse da zakon u konačnici prođe.

S. PAVIĆ

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2006.