Početna stranica Ženska nreža

ZA I PROTIV KUNSTOV SINDIKAT UPUTIO PRIJEDLOG
ZA LEGALIZACIJU NAJSTARIJEG ZANATA VLADI I SABORU

Prostituciji svake godine zarada
30 milijuna eura, državi - ništa

LIJEK ZA KRIMINAL Boris Kunst, šef URSH-a, uvjerava kako bi se stavljanjem prostitucije u zakonski okvir smanjio kriminal, zaštitilo zdravlje i davatelja i korisnika usluga, te razbili lanci svodnika i trgovanja ženama

piše Anita BELAK-KRILE

Gotovo godinu dana nakon što je šef Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst pokrenuo inicijativu da se u Hrvatskoj legalizira prostitucija, njegov sindikat i formalno je uputio Vladi i klubovima zastupnika u Saboru Prijedlog zakona o prostituciji kojim bi oko 3500 hrvatskih prostitutki izišlo iz sive zone, dobilo radne knjižice i status obrtnica!
Prostitutke bi prema Kunstovoj zamisli plaćale porez i doprinose, a uz zdravstveno osiguranje i mirovinu imale bi i policijsku zaštitu u slučaju nasilja te svoj sindikat.

Radna dozvola

Boris KunstDok se udrugama koje promiču ženska prava diže kosa na glavi od ovog prijedloga jer su uvjereni da legalizacija neće spriječiti kriminal koji se vrti uz prostituciji, niti će zaštititi žene, Kunst uvjerava kako bi se stavljanjem prostitucije u zakonski okvir, lakše utjecalo na kriminal, spriječilo zlostavljanje prostitutki, zaštitilo zdravlje i davatelja i korisnika usluga, te razbili lanci svodnika i trgovanja ženama.
- Nije zanemariva ni korist koju bi imala i država jer se u prostituciji vrti najmanje 30 milijuna eura koji odlaze crnim kanalima, a država od toga nema ništa. Sve bi bilo strogo propisano, usluge prostitucije nudile bi se isključivo u ovlaštenim centrima za prostituciju za čiji bi rad dozvolu izdavao Županijski ured za gospodarstvo. Centar za prostituciju ne bi smio biti u blizini škola, odgojnih i socijalnih ustanova, dječjih igrališta, crkava i groblja – pojašnjava Kunst.

Dvotjedni pregledi

Također ozakonjene javne kuće ne bi se mogle kititi reklamama koje bi na bilo koji način vrijeđale javni moral niti smiju oglašavati svoju ponudu. Makroi i prostitutke mogli bi postati voditelji centara ako nisu kažnjavani, a svoje bi usluge mogle nuditi samo punoljetne prostitutke koje dobiju dozvolu od županijskog ureda za rad, uz liječničku potvrdu koja se obnavlja svakih 15 dana. Uz dozvolu koja vrijedi godinu dana, svaka prostitutka imala bi i iskaznicu za obavljanje prostitucije.

Češki predložak

- Koristili smo predložak češkog zakona kojim se također traži legalizacija prostitucije, a predvidjeli smo i rigorozne novčane kazne za prekršitelje. Primjerice ako makro drži prostitutke koje nemaju dozvolu za bavljenje tim poslom, slijedi mu kazna od 150.000 kuna, a isto toliko ako s njima ne sklopi ugovore o radu - objasnio je Kunst.

   

Ženska mreža: Sramotan prijedlog

Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, Kunstov prijedlog drži skandaloznim i sramotnim.
- No, na svu sreću taj njegov zakon je potpuno bezizgledan jer i vlast i opozicija, kao i odbori i udruge zaduženi za promicanje i zaštitu ljudskih prava te ravnopravnost spolova jedinstveno su se odredili protiv legalizacije. Mi smo za dekriminalizaciju prostitucije, no nikako ne i za legalizaciju. Kunstov prijedlog je obično prikupljanje političkih bodova – komentirala je Genov. Primjedbu lidera URSH-a da odbijanjem legalizacije zabijaju glavu u pijesak pred problemom koji postoji, Genov kaže: "To je čista ludost. Po toj logici trebali bismo legalizirati i pedofile."

PRAKTIČNI SAVJETI ZA SEKSUALNE IZLETE
Doc. dr. sc. NEIRA PUIZINA-IVIĆ, DERMATOLOGINJA:

Nikud bez kondoma

Infekcije HPV virusom sve su brojnije i to osobito kod mladih cura i momaka. Konačno je pronađeno cjepivo protiv HPV-a, no ono će se primjenjivati tek kod djevojčica u pretpubertetu, kada još nisu spolno aktivne. Budući da je infekcija HPV virusom jako raširena i u mnogim slučajevima se ne liječi jer ne daje dramatične simptome - to su blage upale bez osobitih smetnji, osipa, iscjedaka... koje se vuku godinama i stvaraju ožiljke i promjene na jajovodima, što u konačnici može završiti sterilitetom. Opake su i klamidije i ureaplazme i nipošto ih ne treba zanemarivati, nego ozbiljno liječiti. Stoga mladima, ali i starijima, preporučujem obavezno korištenje kondoma, osobito ako mijenjaju seksualne partnere, te ako im se već dogodi ljetna ljubav na prvi pogled, a događa se, neka izbroje do 13 i dobro promisle s kim se upuštaju u seksualne odnose i da se obavezno zaštite.
Što se tiče tzv. ozbiljnih spolno prenosivih bolesti, poput sifilisa ili gonoreje, one se pojavljuju sporadično, recimo nekoliko slučajeva godišnje i svi se obavezno prijavljuju. Obično su "uvezeni" i gotovo u pravilu se radi o ljudima koji su bili negdje u inozemstvu pa im se dogodilo da "zgriješe" i tako donesu kući gonoreju. Srećom, takvih je sve manje.

J. LUETIĆ

Legalno u pola Europe

Prostitutke legalno rade u Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj, Luksemburgu, Italiji, Španjolskoj. U Irskoj je prostitucija zabranjena, a Finska, Portugal i Grčka nisu je regulirale, ali ni zabranile. U Njemačkoj legalno radi čak oko 350.000 prostitutki koje s makroima potpisuju ugovore kao s poslodavcima. Ako prekinu s prostitucijom, država im pomaže u prekvalifikaciji. U susjednoj Sloveniji prostitucija je dekriminalizirana, a u tijeku je postupak legalizacije. Procjena je da u Sloveniji radi oko 1500 prostitutki te da se godišnje obrće oko 10 milijuna eura. U Nizozemskoj prostitucija čini čak pet posto ukupne ekonomije, samo Amsterdam od poreza koje plaćaju prostitutke godišnje ubere milijardu dolara.

Vlada protiv kažnjavanja mušterija prodavačica tijela

Unatoč potpori Odbora za ravnopravnost spolova, u Saboru nije prošla inicijativa Ženske mreže da se po uzoru na švedski model i hrvatskim kaznenim zakonom počinje kažnjavati muškarce koji se koriste uslugama prostitutki. "Iako je samo HNS na Odboru bio suzdržan, a svi ostali za, Vlada je pri posljednjoj promjeni Kaznenog zakona odbila naš amandman kojim smo predlagali da kupovanje seksualnih usluga prostitucijom postane kazneno djelo kažnjivo novčanom kaznom ili zatvorom. Žene i djeca koji su bili žrtve prostitucije ne bi snosili nikakve zakonske posljedice", pojasnila je šefica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol (SDP).

 

TIJELOM ZA KRUHOM LJETO DONOSI MIGRACIJE SA SJEVERA NA JUG

Zagrebačke prostitutke
spuštaju se u Dalmaciju

POSLA ZA SVE Zagrebačke prostitutke neće biti nelojalna konkurencija domaćim "prodavačicama" seksa jer posla u špici turističke sezone ima za sve, duž cijele naše jadranske obale

piše Branka ŽUŽIĆ

Žene diljem planeta mogu konačno odahnuti. Završilo je Svjetsko nogometno prvenstvo. Prestala je muško-nogometna tortura, histerija i euforija. Među onima koje plješću kraju SP-a je i oko tri i pol tisuće hrvatskih prostitutki.
Kako nam priznaje zagrebačka prostitutka A. B., medijski eksponirana kao buduća povjerenica sindikata prostitutki, nakon što bi se, uz pomoć predsjednika URSH-a Borisa Kunsta, uspjelo u inicijativi za legalizacijom prostitucije u Hrvata, po uzoru na neke razvijene europske zemlje, njima se posao za vrijeme nogometnog prvenstva evidentno smanjio. Kako u metropoli, tako i po županijama.

Posni Mundijal

Broj korisnika njihovih usluga gotovo se prepolovio, no zbog toga nisu mijenjale cijene. I dalje su, unatoč opalom prometu, za pola sata u svojoj "ordinaciji" naplaćivale 400 kuna, za sat "prodane ljubavi" 600 kuna, dok je 800 kuna stajalo njihovo ordiniranje na poziv na "tuđem" terenu. Pri tom tvrdi kako su one izravno mogle najbolje svjedočiti o veselju i zadovoljstvu klijenata, primjerice utakmicom između Hrvatske i Brazila, unatoč izgubljenom golu, jer su naši igrači dominirali terenom i nadigrali moćnije Brazilce. Tada ih je bilo lakše i jednostavnije zadovoljiti. Već nakon utakmica s Japanom, a posebice s Australijom, kada je bilo bjelodano da naši mogu spakirati kufere i vratiti se prije ulaska u osminu finala, bilo je vrlo teško postići kod gostiju zadovoljstvo.
— Morala sam se puno više truditi nego u normalnim uvjetima. Jer ljutnja, nezadovoljstvo i razočaranje, koje su neki i priznali zbog izgubljenog prvenstva, "kumovali" su teže odrađenom poslu. Pogotovo kada su neki dolazili pod gasom, jer su nakon brojnih šankova koje su obilazili, pokušali tugu i nesreću "utopiti" u plaćenom seksu. Bilo je i agresivnijih, no do incidenata nije došlo — govori nam A.B. Prisjeća se kako im je u takvim "psihofizičkim" težim radnim uvjetima bilo potrebno uložiti više truda, koncentracije i iskustva, kako bi ipak došli do cilja na obostrano zadovoljstvo.
Osim poslovnih "gubitaka" koje im je prouzročilo Svjetsko nogometno prvenstvo, ljeto uvijek u pravilu donosi "sušu" u Zagrebu koji zbog odlazaka Zagrepčana na more u vrijeme godišnjih odmora, (p)ostaje "mrtav" i prazan grad. Stoga, po riječima A.B., i dio zagrebačkih prostitutki kreće ovih dana "tijelom za kruhom" put Dalmacije.

Spas od makroa

Smatra da neće biti nelojalna konkurencija domaćim "prodavačicama" seksa jer posla u špici turističke sezone ima za sve njih, duž cijele naše jadranske obale.
Još jednom je uputila apel Vladi i Saboru za nužnom legalizacijom prostitucije, čime bi se njihov položaj poboljšao u sigurnosnom, zdravstvenom i mirovinskom pogledu, a ovaj u svijetu sastavni dio kvalitetne turističke ponude stavio pod državnu kontrolu koja bi od toga ubirala porez. Pri tom bi se seksualne "poduzetnice" istrgle iz ralja makroa i krim-miljea.

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2006.