Novosti ::

Srijeda, 14. prosinca 2005.
 
 

IZJAVE JADRANKE CIGELJ IZAZVALE OSTAVKU DUŠICE RADOJČIĆ

Raspada se Savjet za razvoj civilnog društva

Duboko sam pogođena odbijanjem članova Savjeta da se ograde od riječi gospođe Cigelj da se srami nekih udruga, da bi neke udruge trebalo optužiti za veleizdaju, pratiti ih, i drugih izjava kojima je iskazala netrpeljivost prema dobrom dijelu civilnog društva, izjavila je Radojčić

Još jedna ostavka - Dušica Radojči

ZAGREB -

Članica Savjeta za razvoj civilnog društva Dušica Radojčić najavila je jučer ostavku zbog dugotrajnog nezadovoljstva radom tog tijela i odbijanja članova Savjeta da se ograde od izjava Jadranke Cigelj, predstojnice Vladina Ureda za udruge, objavljenim nedavno u »Glasu Koncila«.
- Duboko sam pogođena odbijanjem članova Savjeta da se ograde od riječi gospođe Cigelj da se srami nekih udruga, da bi neke udruge trebalo optužiti za veleizdaju, pratiti ih, i drugih izjava kojima je iskazala netrpeljivost prema dobrom dijelu civilnog društva, izjavila je Radojčić na jučerašnjoj konferenciji za novinare Foruma za civilno društvo. Rekla je da će ostavku podnijeti u pisanom obliku i dodala da je bila prisiljena prvo to objaviti u medijima, jer je sjednica Savjeta dan ranije otkazana zbog nedostatka kvoruma. Osim toga, s tih se sjednica u javnost ne šalju priopćenja, a na zadnjem je zasjedanju izglasana zabrana pristupa novinarima, što je, smatra ona, sramotno kršenje prava javnosti.
Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra četvrta je osoba koja je napustila Savjet za razvoj civilnog društva zbog nezadovoljstva radom tog tijela. Ostavke su već podnijeli predsjednica Savjeta Nives Ivelja, njen zamjenik Goran Beus Richemberg te član Igor Bajok. Jelena Brajša ljetos je razriješena dužnosti, a imenovanje Stjepana Fištreka iz Udruge nezaposlenih zbog njegovih je stavova osporila Ženska mreža.
Nezadovoljstvo udruga radom Ureda za udruge i Savjeta traje već dugo. Protiv »skandalozne politike Ureda« već je prosvjedovao niz nevladinih udruga, a od izjava Jadranke Cigelj ogradio se i sam premijer Ivo Sanader. Ponovljeni zahtjevi nevladinih udruga za smjenom predstojnice Ureda do danas su, međutim, ostali bez rezultata. Predstavnici Foruma za civilno društvo pozvali su jučer premijera da se sastane s njima i preispita rad Udruge i Savjeta.
- Ovakav Savjet nema svrhu ni legitimitet. Treba ga raspustiti, i izraditi novu strategiju suradnje s civilnim udrugama, poručila je Jagoda Munić (Zelena akcija). Na blokadu komunikacije s državnim institucijama upozorio je i Saša Milošević iz Srpskog demokratskog foruma.

LJ. B. M.

Printaj članak!
 
Glas Istre - nezavisni dnevnik • Pula, Riva 10 • tel. 052/591-500 • Sva prava pridržana • 2004.
webmaster@glasistre.hr