Stanje u Uredu pravobraniteljice kao povod za polemiku o civilnom društvu: "Tretirajući civilno društvo kao kolektivitet, Sanja Sarnavka postupa kao ostrašćeni kritičari udruga koji im spočitavaju različite kolektivne osobine, od koristoljublja pa do veleizdajničkih djelovanja..." odgovara Bojana Genov na reakciju udruge B.a.b.e. povodom zbivanja u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Sanja Sarnavka je u ime grupe B.a.B.e. reagirala na pojedine komentare zbivanja u uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koji su “odaslani iz civilnog društva”, te zabrinuto i gnjevno poručuje da im je dosta negativne slike koja se javnosti nudi o udrugama bez jasnih i provjerenih argumenata.

Osim što falsificira izjave koje kritizira i komentira, predsjednica B.aB.a. progovara o udrugama i civilnoj sceni kao o nekom kolektivitetu na koji je moguće baciti kolektivnu ljagu. Još nisam čula da bi se na spominjanje dvojbenog poduzetničkog poteza reklo da sramoti poduzetnički soj niti da je zbog nesavjesnog i pijanog vozača osramoćena ukupna populacija upravljača prometalima. Svatko sramoti sam sebe i svatko potvrđuje sam sebe i upravo u tome i jest ljepota civilnog društva. Kojeg dio inače promovira različitosti, dijalog, pravo na različite političke ciljeve te pristupe i strategije.

Stoga koordinatorica Ženske mreže, Ženska sekcija SSSH i udruga za mobbing mogu svojim izjavama poslati poruku samo o sebi, a ne o Sarnavki i udruzi B.aB.e ili ostalim udrugama.

Tretirajući civilno društvo kao kolektivitet, Sarnavka postupa upravo kao ostrašćeni kritičari udruga, koji im spočitavaju različite kolektivne osobine od koristoljublja pa do veleizdajničkih djelovanja.

U civilnom društvu, baš kao i u svim drugim raznorodnim dijelovima društva, caruje šarolikost. Doista ima onih koji rade preko granica izdržljivosti, koji rade bez novca i bez postavljanja pitanja o radnom vremenu, ima stručne ekspertize, inovativnih rješenja i humanističkih uzleta. Ima u udrugama također mobbinga, lopovluka, nepotizma, zlostavljanja, krađe, surove hijerarhije, svakojakog muljanja, prepisivanja i lažiranja, baš kao u stvarnom svijetu. Ima blistavih ideja i kvalitetnih izvedbi, kao i nevjerojatnih gafova, krivih procjena i ludih istrčavanja, nerijetko od istih aktera.

Udruge i civilno društvo nismo MI, uvrijeđeni kolektivitet kojeg je netko kolektivno prozvao.

Stoga ljaga zbog izjava, od Sarnavke netočno prenesenih i veoma slobodno interpretiranih, ne pada ni na koga doli na izjavljivačice. Ja ću se osobno javno dati premazati katranom i perjem pokaže li Sarnavka izjave koje je uvrijeđeno i gnjevno “citirala”, pozivajući pritom na upotrebu argumenata.

Također za isti postupak stojim na raspolaganju u slučaju da netko dokaže kako postoji efikasna i dopustiva alternativna hijerarhiji u državnoj službi na državnom proračunu i uz postojeće propise koje taj ured mora ne samo poštivati, nego i s najvećom ozbiljnošću štititi.

Bojana Genov, kordinatorica Ženske mreže Hrvatske