Jutarnji.hr


 

 
 

Događaji dana  

Datum objave 29.01.2006 18:12                

Događaji dana
Tražiti da se na posao dolazi na vrijeme nije mobbing Piše: Kristina Turčin
Foto: Dragan Matić
Bojana Genov iz Ženske mreže

ZAGREB - Anonimne medijske optužbe za mobbing u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač-Koritnik nedopustiva su razina obračunavanja, a izneseni primjeri navodnog zlostavljanja u najmanju su ruku dvojbeni - rekla je danas Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, koja okuplja 50-ak ženskih udruga.

Podsjetimo, skupina djelatnika danas je putem novina optužila pravobraniteljicu za psihičko zlostavljanje na poslu: vikanje, traženje pismenih objašnjenja za kašnjenje, zabranu privatnih poziva i posjeta tijekom radnog vremena, zbog čega je neka djelatnica navodno završila i na bolovanju. Pravobraniteljica Lukač-Koritnik nije komentirala slučaj već je najavila priopćenje. Međutim, Ženska mreža daje joj punu potporu.

Kažu da radi prebirokratski

- Nije točno da su privatni posjeti bili zabranjeni, jer sam sama tamo dvadesetak puta bila u privatnom posjetu. Zanima me bi li ikome palo na pamet optužiti, primjerice, ministra Kalmetu za mobbing jer traži da se redovito dolazi na posao, da propisno koristi stanku, da ima objašnjenje za kašnjenje ili da privatno ne zove inozemstvo?

Mnogi djelatnici Ureda kao da ne shvaćaju da rade u državnoj instituciji. Kao porezna obveznica i očekujem da se potrošnja mog novca kontrolira i da se troši za zaštitu građana, a ne za privatne poslove. Tražiti da se na posao dođe prije podneva normalan je zahtjev, a ne zlostavljanje - kaže Bojana Genov.

Kuloari već dva mjeseca bruje o razmimoilaženju u mišljenjima u Uredu pravobraniteljice. Pojedini su djelatnici pravobraniteljici osobito zamjerali da je njezin način rada prebirokratiziran.

Na nož je dočekana njena odluka da se odredi vrijeme pauze kako bi se moglo kontrolirati kad djelatnici odlaze s posla. Ni početak radnog vremena mnogima nije bio po volji.

U uredu vježbala jogu

Jedna je djelatnica navodno u Uredu vježbala jogu, a nije prestajala ni kada bi dolazile stranke. Druga je imala probleme s jamcima zbog neplaćanja kredita, koji su zvali Ured i prijetili. Pojedine su djelatnice navodno u Uredu prodavale kozmetiku, a djelatnica zadužena za izradu web stranice Ureda navodno je odbila u zaglavlje staviti grb RH.

- Prihvaćam da se rad Ureda može kritizirati. No, medijski napadi bez argumenata opasni su za instituciju koja je ovoj državi više no potrebna - ističe Genov.

Radin: Hitno ćemo sazvati Odbor

Jedna nezadovoljna djelatnica prije mjesec dana zatražila je i službeni razgovor s predsjednikom saborskog Odbora za ljudska prava Furijom Radinom. No odustala je kada je termin već bio zakazan.
 
- Ovakve medijske afere narušavaju dignitet institucije, pa ćemo ipak hitno sazvati odbor i raspraviti sve nejasnoće - najavljuje Radin.



 







 


Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt