Jutarnji.hr
  Moj Jutarnji.hr
 



  

Datum objave 06.03.2006 14:24 Pošalji na mail Pošalji na mail Ispiši Komentiraj


Branki Valentić i Mirjani Rakić nagrada Maja Miles

ZAGREB - Godišnja nagrada Maja Miles za rodno osviješteno i angažirano novinarstvo, koju u povodu Dana žena dodjeljuje Ženska mreža Hrvatske, na današnjoj svečanosti u Novinarskom domu uručena je novinarkama Vjesnika i HRT-a Branki Valentić i Mirjani Rakić.

Obrazlažući nagrade koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov je istaknula kako Branka Valentić sustavno prati položaj žena i nema te teme koju nije otvorila. Mirjana Rakić je, među ostalim, u medijskom prostoru progovorila o odnosu crkve i ženskih ljudskih prava, AIDS-u, te drugim važnim pitanjima, rekla je Genov.

Maja Miles je još osamdesetih godina prošlog stoljeća upozorila na potrebu funkcioniranja pravne države, usprotivila se smrtnoj kazni, te ukazala na potrebu vladavine prava, istaknule su predstavnice Ženske mreže Hrvatske, koja već četvrtu godinu, dodjeljuje nagradu s imenom te velike hrvatske novinarke.

Čestitajući ovogodišnjim dobitnicama potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor podržala je ideju Ženske mreže Hrvatske da Maja Miles dobije zasluženo mjesto u povijesti hrvatskog novinarstva.    (Hina)

 
Vremeplov
ŽENA ZRAKOPLOVAC – U zrakoplovnim pothvatima za muškarcima nisu zaostajale ni žene. Francuskinja Raymonde De Laroche 8. ožujka 1910. prva je u svijetu službeno položila zahtjevni letački ispit. Poslije je sudjelovala u mnogim zračnim natjecanjima a bila je i prvi ženski probni pilot. To ju je 1919. stajalo glave u zrakoplovnoj nesreći. U Hrvatskoj je prvu letačku dozvolu dobila Katarina Matanović-Kulenović 1937. godine.











 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt