Jutarnji.hr
 
 
 


Datum objave 11.06.2006 22:07              


Hrvatska prva u Europi po tretiranju zločina iz mržnje

ZAGREB - Plus za HDZ, plus za građane Hrvatske - tim riječima nevladine organizacije komentiraju uvođenje odredbe o zločinu iz mržnje u Kazneni zakon. Politika je odradila svoje, kažu, sada su na potezu - sudovi!

Podsjetimo, Sanaderova vlada se pred glasanje u Saboru, uspjela dogovoriti sa  zastupnicima nacionalnih manjina koji su tražili da u izmjene KZ-a uđe i odredba kojom se prvi  put definira zločin iz mržnje.

- HDZ je napravio korak naprijed u zaštiti ljudskih prava. Nigdje zločin iz mržnje nije tako eksplicitno uveden u zakon kao što je to sada učinjeno u Hrvatskoj. Naša država time postaje pozitivan presedan u europskim okvirima - kaže Sanja Juras iz pravnog tima Iskoraka i Kontre, homoseksualnih udruga koje su preko saborskog Odbora za ljudska prava i zastupnika nacionalnih manjina uspjele izgurati promjene KZ-a.

I za Bojanu Genov, koordinatoricu Ženske mreže Hrvatske, to je znak da se događaju pozitivni pomaci.

- Počeli su se stvarati pravni mehanizmi koji će sudovima dati zeleno svjetlo za strožim kažnjavanjem nasilja zbog nacionalnosti, seksualne orijentacije, vjerskog ili političkog opredjeljenja. Dovoljno bi bilo da se napadi na homoseksualce ili one druge nacionalnosti tretiraju kao slučajnost i “obično” nasilje - kaže Genov.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, pozdravlja to što je HDZ konačno pokazao političku volju za sankcioniranjem nasilja iz mržnje, jednako kao i za suđenja dužnosnicima zbog ratnog zločina. U udrugama su svjesni da trenutno popuštanje Sanaderove vlade treba gledati i kroz predizborne naočale. HDZ želi sačuvati koalicijske partnere među zastupnicima manjina, a dogovor o “zločinu iz mržnje” Sanaderu se nije činio velikom cijenom.


 










 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt