Jutarnji.hr
Početna stranica
     



Događaji dana  

Događaji dana
Alfonso López Trujillo: Kazna za pobačaj - izopćenje iz Crkve! Piše: iz Rima Inoslav Bešker

Izopćenje iz Katoličke crkve je kazna za svakoga tko izazove pobačaj, i za svakoga tko se s njime suglasi - jasan je kardinal Alfonso López Trujillo u intervjuu koji je jučer objavila Famiglia cristiana, katolički obiteljski tjednik s golemom nakladom.

López Trujillo iz Kolumbije predsjednik je papinskog vijeća za obitelj, i stoga glavni organizator Petoga svjetskog susreta obitelji u Valenciji, na čiji završetak, 8.-9. srpnja, dolazi i papa Benedikt XVI.

Svjetski susreti obitelji svake su treće godine u drugoj zemlji. Pokrenuo ih je papa Ivan Pavao II., da bi “obranio obitelj od grešaka i loših običaja koji se danas šire“, rekao je kardinal James Francis Stafford, veliki penitencijar.

Lópezove riječi nisu zakon, nego  mišljenje, ali mu osobitu težinu daju funkcija i povod u kojemu je intervjuiran. S druge strane, primjećuje se u Rimu da Sveta Stolica nije objavila kao svoj dokument rezultate studije koju je kardinal López Trujillo pripremio za Svjetski susret obitelji, što se tumači kao distanciranje službenog Vatikana od kardinalove oštrine.

Katolička crkva i dosad je abortus izjednačavala s ubojstvom, ali nisu izopćeni ni ubojice odraslih, nego im je eventualno uskraćivano odrešenje od grijeha dok se ne bi predali pravosuđu. U tom smislu kardinalove ocjene bi značile znatno oštriji kurs od dosadašnjega.

Izopćenje je, po kardinalovim riječima, kazna za sve koji u abortusu sudjeluju: “majku, liječnika, bolničare, a i oca ako je suglasan“.  Političari koji donose zakone koji dopuštaju abortus moraju se raspraviti sa svojom savješću, ali “ako su vjernici, njihove bi odluke morale biti u skladu s vjerom“, pa u najmanju ruku ne bi smjeli pristupiti pričesti, smatra kardinal.

Ekskomunikacija je kazna i za “uništavanje embrija, jer to je isto što i abortus”, pa zato treba da pogodi i one koji iz embrija crpu matične stanice - veli kardinal.

“Nitko na svijetu nije uvlašten protusloviti nauku Crkve o zaštiti života na svim razinama”, jasan je i odlučan kardinal López Trujillo, koji u tim stvarima očito smatra da parlamenti nemaju prava donositi zakone ako nisu u skladu s crkvenom doktrinom. López Trujillo optužuje države da se ponašaju kao da je “obrana života zločin protiv države”. Njegove su riječi izazvale znatan odjek u glasilima, a dijelom i u politici, gdje se od njega ograđuju neki istaknuti katolici, dok drugi napadno šute.

Hebrang za kloniranje koje spašava živote

Hrvatski politički dužnosnici jučer su odreda bili prilično oprezni u komentiranju izjava predsjednika papinskog vijeća za obitelj.

A riječ je o temi koja hrvatske građane, koji se u velikoj većini izjašnjavaju kao katolici, i te kako zanima. Kardinal je, naime, rekao da je izopćenje iz Katoličke crkve kazna za svakoga tko izazove i tko se usuglasi s pobačajem, kojih u Hrvatskoj, prema službenim podacima za 2004., ima nešto više od pet tisuća. Ekskomunikacija je kazna i za one koji uništavaju embrije i iz njih crpu matične stanice, a to je, pak, postupak o kojem se u Hrvatskoj zbog nedostatka znanja, tehnologije i istraživača još može raspravljati samo teoretski.





Ministar zdravstva Neven Ljubičić kaže da su “stavovi suvremene medicine u jednom segmentu drukčiji” od onoga što je rekao kardinal. Ministar tu, vjerojatno, misli na abortus, koji je u Hrvatskoj legalan. - Hrvatska je potpisnica konvencije Svjetske zdravstvene organizacije, u kojoj smo se jasno izjasnili protiv manipulacije genetskim materijalom. Protivimo se manipulacijama koje dovode do toga da se određuje spol, izgled djeteta i bilo kakvom obliku genetskog kloniranja - rekao je Ljubičić. 









Bivši ministar zdravstva i saborski zastupnik Andrija Hebrang jučer je rekao da kardinalove izjave ne želi komentirati. Dodao je, tek, načelno da “je eksperimentiranje na kloniranju kojem je svrha spašavanje ljudskih života u strogo kontroliranim uvjetima nešto što se ne treba odbaciti”.











Koordinatorica saveza udruga Ženska mreža Bojana Genov smatra da izjave kardinala Trujilla nisu sporne sve dok se državne institucije RH njima ne ravnaju.     








 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt