Jutarnji.hr
Početna stranica
     
  

Političari moraju znati posljedice javnih istupa Piše: Orlanda Obad
Foto: Jure Mišković
ZAGREB - Činjenica da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta u ponedjeljak otvorio jedan zadarski striptiz-klub te da je cijelom događaju prisustvovala i ministrica pravosuđa, dva državna tajnika te niz najviših lokalnih dužnosnika, prve je kritike izazvala zbog nastupa razgolićenih plesačica.

Tim reakcijama, u kojima se naglašavalo kako se od političara i javnih dužnosnika očekuje da ne posjećuju tzv. mjesta sumnjiva morala, naši su sugovornici danas, dan kasnije, dodali još dva prigovora.

Prvi je isprepletenost politike i lokalnog biznisa, pri čemu se od političkih dužnosnika očekuje da obraćaju više pažnje na to čiji i kakav biznis podržavaju javnim istupima. Drugi se prigovor, pak, odnosi na mačističku izjavu ministra Kalmete u kojoj je upotrijebio izraz “crnogorski kum.”

Ključne pogreške

• sprega politike i lokalnog biznisa

• mačizam ministra Kalmete

• nedosljednost ministrice Lovrin
Kako ističe predsjednik HHO-a Žarko Puhovski, svatko tko se pojavljuje u javnosti ima određenu “uporabnu” vrijednost, pa je stoga obveza javnih osoba da u svojim istupima postupaju oprezno, pogotovo kad se ti istupi mogu iskoristiti u “privredno-propagandne svrhe.”

- Ovdje je jedan broj ljudi izgubio iz vida tu činjenicu, pa se na ovom primjeru javnosti zorno pokazalo na koji način, kapilarno, funkcionira veza između privatnog biznisa i političkih funkcionara.

Javnost je na te stvari osjetljiva isključivo iz, po mom mišljenju, pogrešnog moralističkog stajališta, ili pak samo kad se radi o velikom novcu, kao što je to bilo u slučaju Bechtel. A u stvarnosti su puno češće problematične veze lokalnih i državnih političara sa sitnim i srednjim biznisom - rekao je Puhovski.

Asistentica na Fakultetu političkih znanosti i stručnjakinja za političku komunikaciju Marijana Grbeša smatra da je odgovornost političara da predvide kako će mediji interpretirati njihove javne istupe.

- Kad je u pitanju škakljiva tema, što je slučaj sa striptiz-klubom, može se pretpostaviti da će to biti stavljeno u okvir skandala. U takvoj se situaciji gubi razlika između privatnog i javnog, i postaje posve nebitno je li Kalmeta bio tamo zato što je i osobno prijatelj s vlasnikom kluba, ili iz nekog drugog razloga - kaže Grbeša.

Problematičnim smatra i to što je ministrica pravosuđa Ana Lovrin putem glasnogovornice prvo zanijekala da je na otvorenju kluba Go-Ga uopće bila, premda su fotografi već imali njezinu sliku s tog događaja.

- Jednom kad odlučite povući neki potez, nema povratka i nema odstupanja. Najgora je strategija nijekati da se nešto uopće dogodilo - rekla je Grbeša.

I primjedba ministra Božidara Kalmete kako se nada da na otvorenju ipak neće morati biti “crnogorski kum” nailazi na burne kritike. Spominjanje patrijarhalnog običaja po kojem kum ima pravo prve bračne noći s mladenkom, kaže koordinatorica saveza udruga Ženska mreža Bojana Genov, izrazito je neprimjereno za javnog dužnosnika.

- Ministar Kalmeta je prisutnima poručio da je striptiz-klub mjesto za seks, odnosno prostituciju, koja je u ovoj zemlji još uvijek ilegalna. A kao drugo, javno je progovorio i o svojim seksualnim sposobnostima - zaključuje Genov.


Kitarović saznala iz novina za poziv

Na otvorenju kluba Go-Ga u medijima je bila najavljivana i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović koja se, međutim, nije pojavila. - Da je ministrica pozvana na otvorenje go-go bara, mi smo saznali iz novina. Ministrica je, kad je to pročitala, bila iznenađena i to uopće nije ni razmatrala kao poziv. U to je doba već imala dogovorene otprilike tri međunarodne konferencije u Dubrovniku - rekla je glasnogovornica MVPEI-ja Ivana Crnić.

Lovrin: Slušala sam Spalata

O otvaranju topless bara u Zadru ministrica Lovrin nije željela razgovarati s novinarima. - Jedne dnevne novine pribile su me na stup srama! Do kada ću morati ponavljati da sam otišla u 23.30 i da sam slušala Tedija Spalata - bilo je sve što je na tu temu Lovrin rekla novinarima. 

 









 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt