Jutarnji.hr Naslovnica
 
Događaji dana  
15. 7. 2006.
Događaji dana
Ženska mreža Hrvatske: Udruga "Reforma" pokušava izmanipulirati javnost
 

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske u današnjem je priopćenju reagirala na jučerašnje tvrdnje udruge "Reforma" za promoviranje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava, tvrdeći da "Reforma" pokušava izmanipulirati javnost u vezi programa spolnog odgoja.

Udruga "Reforma" priopćila je kako je stekla dojam da je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac popustio pritiscima homoseksualnih manjina u vezi programa spolnog odgoja, koje nastavljaju "nametljivu kampanju" da vlasti prihvate zahtjeve i svjetonazor homoseksualaca.

"Reforma" pokušava izmanipulirati javnost sugerirajući neistinu da se uvrštenju programa udruge "Grozd" u uži krug izbora programa o seksualnom odgoju protive samo homoseksualne udruge, ističe Ženska mreža.

Pri tome zaobilazi činjenicu da je 11. srpnja na poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa održan sastanak o spornom programu kojemu su prisustvovale predstavnice Ženske mreže Hrvatske, saveza 49 udruga za ženska prava, i to Sanja Juras iz Lezbijska udruga Kontra i Željka Jelavić iz Centra za ženske studije.

Sastanak je uslijedio nakon medijskih napisa da je za uvođenje u škole predložen program udruge "Grozd", kojoj je jedan od osnivača i glasnogovornika Ladislav Ilčić, dopredsjednik Udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen star.

Zahtjevi udruga članica Ženske mreže, a ne samo udruga homoseksualaca, bili su da program mora imati pozitivno mišljenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, odnosno mora biti sukladan sa znanstvenim činjenicama i preuzetim međunarodnopravnim obavezama Hrvatske prema poštivanju ljudskih prava žena i djece.

Pozivajući se na statističke podatke o vjerničkom izjašnjavanju građana, "Reforma" pokušava iznuditi odluku vlasti o usvajanju neznanstvenog, ideologiziranog konzervativnog spolnog odgoja u duhu vjerskog nauka, ignorirajući obveze Hrvatske prema poštivanju ljudskih prava, ocjenjuje Ženska mreža.     (H)


 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt