Jutarnji.hr  
   Događaji dana  

Datum objave 05.11.2006 14:21
Zadnja izmjena 05.11.2006 14:21
 

Događaji dana
Ženska mreža: Odvjetnik Ane Magaš prekršio etički kodeks
Foto: Jure Mišković

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske smatra da je zadarski odvjetnik Marko Marinović svojim istupima u medijima o Ani Magaš, koja mu je otkazala punomoć nakon što je za ubojstvo supruga osuđena na osam godina zatvora, prekršio kodeks Hrvatske odvjetničke komore (HOK) i bivšoj klijentici nanio nesagledivu štetu.

Mediji su posljednjih dana objavili nekoliko Marinovićevih izjava u kojima tvrdi da njegova bivša klijentica nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Kazao je i da njegovo mišljenje o Ani Magaš, kada bi ga mogao iznositi, za nju "ne bi bilo povoljno".

Njegove izjave objavljene su nakon napisa da je od obitelji bivše klijentice za obranu dobio 38 tisuća eura. Odvjetnik pak tvrdi da je prema ranijem dogovoru obranu naplatio 15 tisuća eura, dok bi prema tarifi trošak iznosio gotovo pola milijuna kuna.

"Povjerljivost odnosa klijent - odvjetnik nešto je na čemu se zasniva obrana u kojoj se, u slučaju Ane Magaš, odvjetnik Marko Marinović nije iskazao uspješnošću, a cijena koju je razrezao za svoj 'profesionalni trud' bila je ogromna", smatra Ženska mreža.

"Ne zanima nas što je potaknulo Marka Marinovića na takav besprizoran i do sada nezabilježen istup u javnosti, kojim je pored Ane Magaš nanio štetu i hrvatskom pravnom sustavu općenito. Bitno je da je neargumentirano i subjektivno govoreći o svojoj bivšoj klijentici prekršio sva pravila morala i odredbe Kodeksa odvjetničke etike", ističe Ženska mreža u današnjem priopćenju.

U rujnu ove godine Ana Magaš je na ponovljenom suđenju osuđena na osam godina zatvora. Zbog ubojstva supruga Lucijana sredinom ožujka 2005. na prvom je suđenju dobila devet i pol godina zatvora, a Vrhovni je sud tu presudu ukinuo i naredio ponavljanje suđenja pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Od prve presude taj je slučaj izazvao brojne reakcije u pravosudnim krugovima i ženskim udrugama, koje su tvrdile da je kazna previsoka te da je Ana Magaš godinama bila žrtva nasilnog supruga.  (Hina)

 
Povezane vijesti
Odvjetnik Marinović: Lagao sam svima da je Ana Magaš žrtva
Odvjetnička komora: Majka Ane Magaš može provjeriti troškovnik
Bez računa Marinović naplatio majci Ane Magaš 38.000 eura
Odvjetnik čiji je posao procvjetao zbog supruge
‘Ana Magaš nije morala ubosti supruga u grudi’
Ana Magaš zatražila da odmah počne izdržavati kaznu

 
Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt