9. ožujka 2006.
8. OŽUJKA Gradonačelnik Milan Bandić od sebe napravio zvijezdu Međunarodnog dana žena
Muškarci gurali žene i otimali im ruže
Autor S. KNEŽEVIĆ, V. SUNKO, J. PERŠIĆ, A. VIDOŠ
 

Polako, nemojte me gurati. Ruža ima za sve branio se jučer na Trgu bana Jelačića Dan Špicer iz Foruma mladih SDP-a od nasrtljivaca.

Podijelili smo 4000 ruža u samo 14 minuta, a najveći nered stvarali su muškarci koji su ruže otimali ženama iz ruku kaže Špicer. Istodobno su na drugoj strani Trga aktivistice, predstavnici sindikata, povjerenstva za ravnopravnost spolova i Vladina Ureda za ljudska prava govorili o nezaposlenosti žena i o tome da su premalo plaćene.

Ljutite aktivistice
Uzbuđenje je na Trgu dodatno naraslo kad se dijeljenja ruže prihvatio gradonačelnik Milan Bandić, a prostor ispred pozornice, na kojem je Ženska mreža održavala svoj program, ostao gotovo prazan. Shvativši da im je prevelika konkurencija, aktivistice su pozvale gradonačelnika Milana Bandića na pozornicu. Isprovocirane situacijom odlučile su mu uručiti pismo koje su mu poslale lanjskog srpnja, ali odgovor još nisu dobile.

Da je želio pomoći ženama, otvorio bi nove vrtiće i jaslice, kao što smo tražile. Umjesto toga, iskoristio je Dan žena za osobnu promidžbu rekla je Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.

Skijanje i bomboni
Nakon što je Bandić sišao s pozornice, program je završio, a građani su nahrupili u Gradsku kavanu na besplatnu kavu. Tamo se do 13 sati popilo oko 2000 kava, što je pet puta više nego inače. Osim kavom, Poglavarstvo je jučer častilo ljepši spol besplatnim skijanjem na Sljemenu, no tu su pogodnost iskoristile samo rijetke sretnice.

Iznenadila sam se kad sam čula da je skijanje za žene danas besplatno, zaboravila sam da je Dan žena rekla je Lea Korejzl koja je za pogodnost doznala tek na žičari gdje su skijašicama darovali bombonijere. Besplatnu poduku o pripremanju zdrave hrane i vježbanju te objed Zagrepčanke su jučer mogle dobiti u Makronovi.


Ispis      

Izdanje za Istru i Primorje:
Bandićev čin je primjer institucionalnog nasilja nad ženama