10. ožujka 2006.
 Vijesti   Hrvatska   
08.03.2006 14:35
Na središnjem zagrebačkom trgu obilježen Međunarodni dan žena
ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana žena Ženska mreža Hrvatske, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine, danas je na središnjem zagrebačkom gradskom trgu upozorila na diskriminaciju i težak položaj žena u društvu.

Iako nas je u Hrvatskoj 52 posto, tretirane smo kao marginalizirana manjina, radimo više, plaćene smo manje od muškaraca i stalno strepimo za svoje radno mjesto, poručila je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Sloganom "8-8-8", žene zahtijevaju 8-satno radno vrijeme, 8 sati dnevnog odmora i 8 sati slobodnog vremena, što će po njihovim tvrdnjama još dugo biti nedostižno.

Govoreći o položaju žena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je na lošu zastupljenost žena u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti. Posebno su zabrinjavajući podaci na lokalnoj i regionalnoj razini, obzirom da je na kandidacijskim listama za lokalne izbore bilo svega 19 posta žena i 81 posto muškaraca, rekla je Lukač Koritnik pitajući se odakle muškarcima vremena za bavljenje politikom, a ženama ne.

Voditeljica Autonomne ženske kuće Neva Tolle rekla je kako u Hrvatskoj ne možemo govoriti o ravnopravnosti žena i muškarca, dok je moć, kako politička tako i ekonomska, koncentrirana u muškim rukama.

Perspektivnija, bogatija i pravednija Hrvatska nezamisliva je bez žena, upozorila je predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin poručujući kako u demokratskom društvu nema mjesta diskriminaciji.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pridružio se čestitkama ženama u povodu Međunarodnog dana žena podijelivši na Trgu bana Jelačića 5000 ruža.

(Hina)


Ispis