10. ožujka 2006.  

 Otvoreno 
09.03.2006 19:00
Zagrepčanka K. Č. također se javila na oglas za poslovnu tajnicu izvjesnog "kapetana Jurišića iz Splita"
Dođi u moj krevet: 'Kapetan Jurišić' brije po naivnima
Autor Sandra Veljković
Sve što je ispričala S. A. je točno! javila nam se K. Č. iz Zagreba (podaci u redakciji) sa željom da potvrdi priču na ovim stranicama o "kapetanu Jurišiću", predstavniku britanske tvrtke za ukrcaj pomoraca Delta Marine, koji od poslovne tajnice traži, i kao uvjet za dobivanje posla navodi "brijanje po kafićima u Singapuru" i seks.

Fantom iz oglasa
Slučaj nemoralne ponude je kazneno djelo jer je u Hrvatskoj zabranjena svaka diskriminacija po spolu, no ova je priča dobila i zastrašujuć zaokret. Unatoč našim nastojanjima, identitet "kapetana Jurišića" nismo mogli potvrditi. Tako ispada da oglase za primamljiv posao u Singapuru daje netko tko, izgleda ne postoji. U rasvjetljavanju misterija, pomogla je priča 35-godišnje K. Č.

Javila sam se na isti oglas s portala Moj posao i primila isti, ogavni, upitnik s pitanjem "što biste učinili da od nekoga jako važnog za kompaniju dobijete nemoralnu ponudu". Poludjela sam vidjevši da se od mene očekuje i da pošaljem sliku, i to cijelog stasa ispričala je K. Č.

Široki horizonti
Zgrožena, poslala je oštri e-mail ustvrdivši da se ne javlja na oglas "ženidba - udaja" te stoga ne vidi potrebu da budući poslodavac o njenoj vještini i znanju o uredskim poslovima sudi iz njezina izgleda. Odgovori koje je dobila, sada s adrese Tibora Jurišića, uvelike je prešao norme poslovnog, a i pristojnoga komuniciranja. "Hvala vam na vašem odgovoru; potražite posao negdje drugdje jer ga kod nas nećete dobiti.

Ova kompanija ima jako širok horizont pogleda, a kod vas je to jako usko. S obzirom da ste u poznim godinama jako je teško mijenjati nešto što je krivo. Ako i smatrate da toliko vrijedite, u vašim godinama već ste trebali biti manager s pedigreom." Uskoro je uslijedio i drugi e-mail, jednako bezobrazan. Način na koji je sročen otkriva da mu je jedina namjera bila dobro izvrijeđati i poniziti.

"Zaista ne znam tko bi vas podnosio u uredu tako nezadovoljnu i ogorčenu, a na putovanju da i ne pričam, što potpuno i razumijem jer u vašim godinama biti samac, kada je za određene stvari vrijeme isteklo. I ne preostaje vam drugo nego biti razočarana."

Kazna za neposlušne
Čitateljica K. Č. razmišljala je bi li prijavila "kapetana Jurišića", no naposljetku je odustala, iz istog razloga zbog kojega šute i druge žene koje proživljavaju maltretiranja i ponižavanja.

Kakva li smisla? Što mu mogu učiniti?! objasnila je. I ranije susretala sa seksualnim napastovanjima na poslu od strane moćnijeg, izravno nadređenoga. Radeći u jednom maloprodajnom lancu šef joj je, nakon neprestanih poziva na kavu, poručio: Čekam te večeras kod sebe s otvorenim vinom. Kad se nije pojavila na njegovoj adresi, uslijedila je kazna premještena je u drugu poslovnicu, do koje je od kuće putovala satima. Objašnjenje je bilo: nisi bila poslušna.

Ponukana tekstom u Večernjaku odlučila je progovoriti o svojim iskustvima i čitateljici S. A. pružiti podršku i potvrditi njene optužbe.

Dugo sam razmišljala. Što bi bilo da je neka djevojka, pritisnuta neimaštinom, prihvatila taj posao. Singapur, seks... Tko zna gdje bi završila - objasnila je K. Č.



Ispis  
 
Adrese za prijavu nasilnika
  Priča je monstruozna i kažnjiva. Radi se o diskriminaciji i teškom bezobrazluku, ako ne i nečem gorem. Ovakve situacije nisu rijetkost. Žene, na žalost, na razgovorima za posao ili na poslu, bivaju ucjenjivane na najgore načine kaže Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže te apelira da žene smognu snage i prijave neprihvatljivo ponašanje. Najbolji način je kontaktirati pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik. To je moguće pismom, mailom ili telefonom na kontakte Preobraženska 4, Zagreb, 01/48-48-100 ili ravnopravnost@prs.hr. Jednostavno treba opisati problem, navesti adresu poslodavca i ostaviti svoje podatke.
Drugi način je prijaviti slučaj policiji, koja podnosi kaznenu prijavu. Usput, policija ne vodi statistiku o broju rodno uvjetovanih kaznenih djela.
Ostale vijesti
  Na Pantanu 21 nema kapetana Jurišića
  Malodobnu trudnicu smjestite kod bake
  Bez seksa nema posla: Traži se: Spremna za noćno 'brijanje’
Impresum Opći uvjeti korištenja Feedback Kontakt