Početna stranica
22. lipnja 2006.





 Vijesti   Hrvatska   
21.06.2006 14:26
Ženska mreža pozdravila izjavu ministrice Grabar-Kitarović
o političkoj participaciji žena

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske pozdravila je Izjavu o političkoj participaciji žena, koju je predložila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, a u kojoj dužnosnice koje sudjeluju na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN pozivaju vlade zemalja članica da mjerama ubrzaju ostvarivanja stvarne ravnopravnosti žena.

Ženska mreža Hrvatske zatražila je u današnjem priopćenju da Izjava, koja je predložena u ime Hrvatske u Ženevi, dobije konkretan nastavak u nacionalnoj politici u obliku mjera i u hrvatskom zakonodavstvu.

Ovih dana se definira konačni prijedlog Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, podsjeća Mreža u priopćenju i poziva ministricu Grabar Kitarović i Vladu da oživotvore Izjavu i da se zauzmu za uvođenje mjerila u izborno zakonodavstvo o ravnopravnom učešću žena.

Ženska mreža podsjeća također da je odlukom iz 2005. Ustavni sud odbio žalbu nositelja liste IDS-a u Malom Lošinju, koji je naveo da takmaci na lokalnim izborima nisu vodili računa o ravnopravnosti spolova prilikom sastavljanja kandidacijskih lista.

Ustavni sud ustvrdio je da žalba nije osnovana, čime je predlagateljima desetak postotaka lista bez ijedne žene potvrđeno da s takvom praksom mogu neometano nastaviti, jer je zakonska odredba koja treba osigurati ravnopravnost spolova "neoperativna, neučinkovita i ukrasne naravi", navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

(Hina)