Početna stranica
8. srpnja 2006.
 Vijesti   Hrvatska   
06.07.2006 19:50
ZDRAVSTVO U Hrvatskoj 70 posto ginekologa odbija prekidati trudnoću, no među njima ima i licemjera – čine to privatno i pritom dobro zarađuju
Prigovor savjesti: Na Svetom Duhu nitko ne želi raditi pobačaje!
Autor Diana Glavina

Zbog prigovora savjesti na Klinici za ginekologiju u Općoj bolnici "Sveti Duh" u Zagrebu prije pet-šest godina samo dva ginekologa nisu obavljala prekid trudnoće na zahtjev žene. Danas na toj klinici, u kojoj radi 18 ginekologa, "svi imaju prigovor savjesti", kaže predstojnik dr. Ante Klobučar. Kako liječnici po zakonu imaju pravo na izražavanje prigovora savjesti bez ičijih potpitanja ili formalnosti, ali pod istim uvjetima do 12. tjedna trudnoće i žene imaju pravo na pobačaj, a klinika je, pak, obvezna pružati ženama i tu zdravstvenu uslugu, svaki dan dogovorno se određuje ginekolog za pobačaje, opisuje dr. Klobučar.

Dok je sve po zakonu, nitko ne pita kako to da i liječnik s prigovorom savjesti povremeno obavi pobačaj, što jasno pokazuje da se institutom prigovora savjesti manipulira. Šef ginekologije u "Svetome Duhu" napominje da je prije pet-šest godina na klinici svakoga dana bilo više od 20 zahtjeva za prekid trudnoće, a danas jedan ili dva na dan.

Preokret u Petrovoj
Ni u najvećoj ginekološkoj klinici u Hrvatskoj, u Petrovoj bolnici, ginekolozi nisu ostali imuni na prigovor savjesti. Predstojnik klinike prof. Ivan Kuvačić kaže da danas među 38 ginekologa više od polovice izražava prigovor savjesti te da sam mora "tražiti liječnika koji bi obavio pobačaj, a prije je i to bio dio posla liječničke ekipe". No, tjedno, kaže, imaju samo jedan-dva zahtjeva za prekid trudnoće. Preokret se dogodio prije pet-šest godina kada se Petrova preuređivala te kad je od Ministarstva zdravstva zatraženo i dobiveno dopuštenje da se privremeno, zbog nedostatka prostora, pobačaji ne obavljaju.

Savjest samo prijepodne
Zbog toga nas javnost doživljava kao bolnicu u kojoj se pobačaji ne obavljaju kaže prof. Kuvačić. On i ostali liječnici s kojima smo razgovarali prigovor savjesti poštuju ako je to istinski stav liječnika.
Ali, kakav je to prigovor savjesti koji vrijedi samo prijepodne, a poslijepodne se, kada liječnik radi privatno, ta savjest izgubi pita se Kuvačić i navodi da se ne samo mimo svake savjesti nego i protuzakonito u privatnim ginekološkim ordinacijama obavljaju prekidi trudnoće. Za ženu je to diskretnije, nema nikakva administriranja. Sve je u redu i svi o tome šute, kaže Kuvačić, dok se nešto ne dogodi, dok ne nastupe komplikacije koje nije moguće riješiti u privatnoj ambulanti.

Prema riječima prof. Gorana Grubišića, predstojnika Klinike za ginekologiju KB-a "Sestre milosrdnice", oko 50 posto ginekologa te bolnice ne obavlja pobačaje pozivajući se na prigovor savjesti. Ali, kaže, i broj tih zahvata drastično je pao, na jedan-dva na dan. Ginekologija u KB-u "Merkur" među iznimkama je čak i u hrvatskim okvirima. Šef te klinike prof. Srećko Ciglar kaže: Od 20 ginekologa dvoje ih je izrazilo prigovor savjesti, a imamo u prosjeku dva pobačaja na dan.

Do prije nekoliko godina ginekologa s prigovorom savjesti moglo se nabrojiti na prste jedne ruke, a danas ih je u tom statusu u Hrvatskoj barem 70-ak posto. Na takav razvoj savjesti sigurno utječu i političke poruke da žene moraju više rađati zbog lošeg demografskog stanja u zemlji te Crkva, koja prekid trudnoće smatra ubojstvom. Kardinal Alfonso López Trujillo, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, nedavno je izjavio da je izopćenje iz Katoličke crkve kazna za svakoga tko izazove pobačaj i za svakoga tko se s njime suglasi, dakle za "majku, liječnika, bolničare, a i oca ako je suglasan".

Najlakše je izraziti prigovor savjesti, ali to nije rješenje, kao što nije pošteno da se ginekolozi smatraju egzekutorima. Mi samo radimo svoj posao, koji je određen zakonom smatra prof. Kuvačić.
Nije problem prigovor savjesti, nego licemjerje, rekao nam je jedan ginekolog koji je želio ostati anoniman. Licemjerjem smatra prekid trudnoće koji liječnik u vrijeme dežurstva obavi pod krinkom sponatnog pobačaja, a novac spremi u džep.

Prekidi trudnoće koji nisu nazvani pravim imenom nisu samo puste priče iz bolničkih hodnika. Na osnovi inspekcijskog nalaza, Ministarstvo zdravstva nedavno je Državnom odvjetništvu prijavilo bračni par ginekologa iz Bjelovara. Ukratko, supruga je nakon pregleda u svojoj privatnoj praksi žene koje nisu željele roditi upućivala svom suprugu u bolnicu, koji je pak pobačaje obavljao zbog medicinske indikacije, odnosno patološke trudnoće. I to je vjerojatno naplaćivao, što istražuje policija. Računica je jasna kad znamo da je prosječna cijena zahvata 1000 kuna.

Odnosno, prema istraživanju Ženske mreže, pobačaj je jedna od rijetkih zdravstvenih usluga kojoj se cijena slobodno formira i varira od 600 kuna u Varaždinu do 2400 u Zaboku. I premda je u cijenu uračunana jednodnevna hospitalizacija, od žene se očekuje da dva-tri sata nakon zahvata napusti zdravstvenu ustanovu.
Stoga u prijedlogu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova tražimo, među ostalim, da se cijena prekida trudnoće u bolnicama izjednači rekla nam je Bojana Genov iz Ženske mreže.

Manipulacije i zloporabe
U svakom slučaju, zbog širenja prigovora savjesti u ginekologiji, manipulacija i zloporaba pojedinih ginekologa, prekida trudnoće pod plaštem spontanog pobačaja ili patološke trudnoće, abortusa u privatnim praksama, pobačaja kao dodatnog izvora zarade pojedincima u Hrvatskoj službeno iz godine u godinu broj pobačaja drastično pada (1999. godine bilo ih je 8064, a 2004. godine 5232) te oni ulaze u sivu zonu u kojoj se obavljaju bez kontrole. A posljedica je iskrivljena slika stvarnosti!



 
Opširnije
  KBC Rijeka:
Tri tisuće porođaja, 900 abortusa
  KB Split:
Većina ginekologa odbija pobačaje
  KB Osijek:
Sve manje prekida trudnoće