HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Događaji
(6/9)

 

 

Ponedjeljak,
6. studenog 2006.

  TISKANJE
TEKSTA
 

Kodeks ne dopušta javno komentiranje stranaka

ZAGREB - »Kad je naplata honorara od 500.000 kuna odvjetnika Marka Marinovića njegovoj stranci Ani Magaš doveden u vezu s tarifnim pravilima koja vrijede u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, te izazvala javno zgražanje, morao sam reagirati. Visina tog honorara s odredbama pravilnika nemaju nikakve veze i Komoru i njena pravila je nekako trebalo zaštititi«, kaže Marijan Hanžeković, zagrebački odvjetnik i jedan od autora pravila Komore.
»Sve ostalo što bih rekao o nastavku 'slučaja Marinović - Magaš' bilo bi kršenje kodeksa HOK-a. A taj kodeks ne dopušta odvjetniku da komentira rad i postupke kolege, kao što ne dopušta ni da se komentira stranka i njezin predmet javno. Osim u slučaju ako to klijent izričito traži od svog branitelja«, pojašnjava Hanžeković.
Odvjetnička javnost bila je ovoga vikenda zgranuta javnim istupima svojeg zadarskog kolege. Zbog toga očekuju da će Disciplinsko tužiteljstvo HOK-a već početkom tjedna podnijeti prijavu protiv Marka Marinovića. Naime, predsjednik HOK-a odvjetnik Leo Andreis je u Brazilu na sastanku Svjetske odvjetničke unije. Silvije Degen, zagrebački odvjetnik, objašnjava da je odvjetništvo kao struka nastojanje da se vlastita stranka uvjeri u krivnju, a sud u njezinu nevinost. »Pritom odvjetnik mora paziti na dvije zamke - laž i lakomost«, ističe Degen.
Inače i Ženska mreža Hrvatske smatra da je zadarski odvjetnik Marko Marinović prekršio kodeks Hrvatske odvjetničke komore. [Vlado Rajić]

VRH TEKSTA