Povratak na aktivnosti
Početna stranica
 

   Pula 21.04.2004. 

 

Ženska mreža Hrvatske

 

REGIONALNA AKCIJA

Pula, 21. 04. 2004.

MMC LUKA

            Nakon sastanka i dogovora regije (ISTRA I PGŽ) realizirale smo zajedničku akciju

-         nastavak kampanje za rodno osjetljivo obrazovanje.

 Akciju smo provele u Multimedijalnom centru LUKA, u Puli:

-         izložile smo dječje radove iz akcije 06/2003.

-         izložile smo primjere iz udžbenika drugih zemalja

-         Biba i Bojana su govorile o razlozima pokretanja kampanje, stavovima i zahtjevima ŽMH i dale kratki osvrt na ilustracije u udžbenicima (posebno Hrvatskog jezika) i potrebi zalaganja za ženska prava. Rajka Polić je prezentirala podatke o ilustracijama u udžbenicima Povijesti.

-         Forum Kazalište (INK-a) je postavilo dvije scene diskriminacije žena a sudionici ovog događanja su pokušali pomoći diskriminiranim osobama i utjecati na promjenu ponašanja tlačitelja (uglavnom bez većih uspjeha).

U pripremi skupa, ponadale smo se velikom odazivu nastavnog kadra jer je pročelnik za prosvjetu poslao preporuku po školama. Odazvalo se nekoliko profesorica i nešto više studentica, kao i standardna ekipa koja se i inače odaziva na naše skupove.

 Rezultat:

-         zahtjev studentica da se uključe u ovakve aktivnosti

-         dobile smo punu podršku Udruženja psihologa Istre, spremni su uključiti se u aktivnosti i pomoći u realizaciji naših stavovima i zahtjeva, potpisivati peticije i vršti razne pritiske na nadležne..

-         svi/sve na skupu su bili spremni na razne oblike akcije,

-         smatraju važnim prokazivati diskriminatorske udžbenike (udari nakladnike po džepu – tu su najosjetljiviji), pa ako nam ne uspije promjeniti udžbenike – ostaje nam ta mogućnost..

U akciji su sudjelovale Udruga žena Pula, BUŽE, CGI i Ženska grupa Lošinj!

Posebno smo zadovoljne suradnjom s Forum Kazalištem.

 Regija je dogovorila da se ista aktivnost – sada usmjerena prema studentima i studenticama ponovi u Rijeci. Plan s Mreže, kraj 05. ili početak 06/2004.

Poreč, 02. 05. 2004.

Biba