Povratak na izjave
Početna stranica
 

  Inicijativa za izmjenu Zakona o lokalnim izborima

 

HRVATSKI SABOR
Odbor za ravnopravnost spolova
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

U četvrtak, 4. studenog 2004. godine u Hrvatskome saboru je održan drugi sastanak Koordinacije za provođenje ustavnog načela ravnopravnosti spolova.
Koordinacije je osnovana prije mjesec dana a čine ju predstavnice državnih tijela za ravnopravnost spolova i Ženske mreže Hrvatske

- Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova,
- Gordana Lukač-Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH,
- Helena Štimac Radin, predstojnica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova,
- Dubravka Šimunović, članica Odbora UN-a za primjenu Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena
- Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

Na sastanku je dogovoren način obilježavanje 25. godišnjice usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena tzv. Ženske konvencije, temeljnog dokumenta međunarodnog prava za ostvarivanje ženskih ljudskih prava (CEDAW, usvojen od Opće Skupštine UN-a 18. prosinca 1979.).

Članice Koordinacije dogovorile su da za tu prigodu pripreme knjigu koja će sadržati prvi (neslužbeni) hrvatski prijevod Konvencije i prateće dokumente, s osvrtom na društveni status žena u Hrvatskoj u odnosu na zakonski obvezujuće odredbe CEDAW-a i organiziraju primjereno svečani način obilježavanja jednog od najvažnijih datuma u povijesti ženskih ljudskih prava.

Inicijativa za izmjenu Zakona o lokalnim izborima

Nadalje, Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova prihvatila je inicijativu Ženske mreže Hrvatske da Odbor za ravnopravnost spolova bude predlagatelj izmjena i dopuna Zakona o izboru članova predstavničkih tijela. Prijedlog Ženske mreže Hrvatske podržale su i ostale članice Koordinacije, Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik i Helena Štimac Radina, predstojnica vladinog Ureda za ravnopr avnost spolova koje će toj inicijativi doprinjeti u okvirima svojih ovlasti.

Tim prijedlogom bi se obvezali svi predlagatelji kandidacijskih lista na lokalnim izborima da predlože najmanje 40% kandidata/inja istog spola, uz naizmjenično navođenje njihovih imena od prvog mjesta naniže.
Liste koje ne bi bile sastavljene po ovom principu, izborno povjerenstvo proglasilo bi nepravovaljanima. Javnost će o inicijativi biti redovito izvješćivana.
Sljedeći sastanak Koordinacije održat će se početkom prosinca u vladinom Uredu za ravnopravnost spolova.

Vrh stranice
Site map