Početna stranica
19. svibnja 2006.
 Vijesti   Hrvatska   
18.05.2006 23:15
ŽENSKA MREŽA Udruge zahtjevaju ukidanje ugovora s Vatikanom te tvrde:
Crkva zlorabi svoj utjecaj
Ženska se prava u Hrvatskoj sustavno krše pri čemu veliku ulogu igra katolička crkva. Stoga treba otkazati bilateralne sporazume s Vatikanom koji katoličkoj crkvi daju privilegirani status jer crkva zlorabi svoj utjecaj, a za toleranciju i ljubav zalaže se samo deklarativno, ustvrdile su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnice Ženske mreže Hrvatske i uputile pismo premijeru Ivi Sanaderu te predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu pismo s tim zahtjevom.

- Tražimo da se crkvi zabrani organiziranje vjerskog odgoja u javnim školama, kao i miješanje u seksualni odgoj u školama - istaknula je koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov.

Aktivistice za ženska prava upozoravaju kako crkva ne bi smjela zadirati u žensko pravo na vlastito tijelo u segmentima slobodne kontrole rađanja, abortusa, sterilizacije i medicinski potpomognute oplodnje te smatraju da Hrvatska treba ukinuti financiranje katoličke crkve iz državnog proračuna te umjesto toga raspisati crkveni porez, kojim će vjernici prema slobodnom izboru financirati svoje vjerske zajednice.
(S. Ve.)

 
 
Ostale vijesti
  Katolička crkva utječe na kršenje ženskih prava