Početna stranica
19. svibnja 2006.
 Vijesti   Hrvatska   
18.05.2006 14:18
Ženska mreža hrvatske: Katolička crkva utječe na kršenje ženskih prava
ZAGREB - Unatoč brojnim zakonima i institucionalnim mehanizmima za zaštitu ženskih prava, ona se u Hrvatskoj i dalje sustavno krše, pri čemu veliku ulogu igra Katolička crkva, ustvrdile su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnice Ženske mreže Hrvatske.

Čelnice Ženske mreže zatražile su otkazivanje bilateralnih sporazuma s Vatikanom koji Katoličkoj crkvi daju privilegirani status u Hrvatskoj jer, po njihovu mišljenju, Crkva zloupotrebljava svoj utjecaj, a za toleranciju i ljubav zalaže se samo deklarativno.

Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra ustvrdila je kako stavom da je homoseksualnost bolest Crkva promovira diskriminaciju istospolnih parova.

Po ocjeni koordinatorice Ženske mreže Bojane Genov, religiozni moral i poredak zasnovan na prevlasti muškaraca koji promovira Katolička crkva održavaju tradiciju diskriminiranih žena.

Ta udruga traži da se crkvi zabrani organiziranje vjerskog odgoja u javnim školama, kao i miješanje u seksualni odgoj u školama.

Javna seksualna edukacija treba uključivati sekularni set vrijednosti kao što su sloboda u definiranju seksualnih veza, pomaganje mladima da budu odlučni u odbijanju neželjenog seksa, edukacija o pravima seksualnih i rodnih manjina, te spolnim bolestima, ističu u Ženskoj mreži.

Ženska mreža drži kako crkva ne bi smjela zadirati u žensko pravo na vlastito tijelo u segmentima slobodne kontrole rađanja, abortusa, sterilizacije, medicinski potpomognute oplodnje i dr.

Njezine su aktivistice mišljenja da bi Hrvatska trebala ukinuti financiranje Katoličke crkve iz državnog proračuna te umjesto toga raspisati crkveni porez, kojim će vjernici prema slobodnom izboru financirati svoje vjerske zajednice.

(Hina) 
Ostale vijesti
 
  Crkva zlorabi svoj utjecaj