Ženska mreža
12. travnja 2006.
 Otvoreno 
11.04.2006 19:00
ISTRAŽUJEMO U posljednjih 15 godina, otkad liječnici imaju pravo na priziv savjesti, broj prekida trudnoće pao je za gotovo 36.000 zahvata
Pobačaji u ilegali: Za 30.000 kuna neki liječnici spreni su i na kazneno djelo
Autor IVANA DRAGANIĆ, TEA ROMIĆ
- Kad sam saznala da sam trudna, odlučila sam napraviti prekid trudnoće u jednom domu zdravlja u okolici Zagreba. Nisam željela pobaciti u jednoj od zagrebačkih bolnica jer sam od prijateljica čula da su liječnici i sestre bili grubi i bezobrazni prema njima. A nisam htjela riskirati da se dozna - ispričala nam je 25-ogodišnja Matea (podaci u redakciji) koja je odlučila napraviti pobačaj u ilegali jer nije bila spremna postati majkom. Prekid trudnoće u ambulanti uza svu ljubaznost ginekologa i medicinske sestre ipak se zakomplicirao.

Alergična na lijek
- Nakon pobačaja još sat vremena bila sam u ambulanti, no već na putu prema kući sva sam natekla. Kad sam došla doma, počela sam povraćati i bila pothlađena. Dečko me je odmah odvezao istom ginekologu, koji mi je pomogao, ali je na kraju shvatio da mi se sve to dogodilo jer mi je dao lijek protiv bolova na koji sam bila alergična.

To nismo ni on ni ja znali jer prije zahvata nije provjerio moju krvnu sliku - priča Matea. Nakon dva dana oporavila od zahvata, a platila ga je 1500 kuna. Unatoč komlikacijama ni Matea kao ni ostale žene ne žele reći gdje su i kod kojega ginekologa obavile prekid trudnoće.

Zbog ilegalnog pobačaja lani je policija podnijela kaznenu prijavu protiv samo jednog zagrebačkog liječnika. Predmet se nalazi na Državnom odvjetništvu, a vještačenjem je utvrđeno da je privatnik napravio prekid trudnoće jer je ženi počeo spontani pobačaj.

Brojke iz statistike
Iako policija nema informacija o broju liječnika koji u svojim privatnim ordinacijama rade prekide trudnoće, činjenica je da broj ilegalnih pobačaja raste iz godine u godinu. To potvrđuju statistike ustanova ovlaštenih za taj zahvat, prema kojima se u posljednjih 15 godina broj pobačaja smanjio za gotovo 36.000 zahvata.

Dr. Lada Magdić, voditeljica Centra za planiranje obitelji u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu, smatra da ilegalnih pobačaja vjerojatno ima, ali napominje da žene sve manje rađaju, sve ih je manje u plodnom razdoblju.




 
Opširnije
  U 17 godina braka 30 pobačaja
  Doktori zarađuju, ministar se hvali
  Zbog sepse nakon kiretaže proživjela sam pakao
Broj legalnih pobačaja
  U 2004. godini u Hrvatskoj je napravljeno 10.288 prekida trudnoće, od toga 1802 spontana, 5232 legalno inducirana te 3254 pobačaja zbog medicinskih dijagnoza - izvanmaterične trudnoće, Downova sindroma itd. U Petrovoj bolnici je lani bilo 107 pobačaja, a 1990. čak 5.800 ili 700 više nego porođaja. - Od te godine liječnici imaju pravo na priziv savjesti, pa i mi imamo takvih liječnika - objašnjava doktorica Magdić.
Moral ne spada u ambulantu
  Pronatalitetni aktivisti u bolnicama, osobito Petrovoj, ostavljali su letke i plakate, a ženama govorili da su ubojice. - Ginekološka ordinacija nije mjesto za razgovor o moralu, ta usluga mora biti pružena bez osuđivanja, jer žena zbog svega toga odlazi privatniku koji nije registriran, a sve izvan bolnica je kriminal i ilegala - kaže Bojana Genov iz Ženske mreže. - Zbog licemjernog okruženja žene kriju pobačaje. U bolnicama ima jako puno spontanih pobačaja koji to nisu, samo se vode pod tom šifrom, a liječnici spremaju novac u svoj džep - smatra dr. Jasenka Grujić-Koračin, privatna ginekologinja.
Ostale vijesti
  Pobačaji u ilegali: Za 30.000 kuna neki liječnici spreni su i na kazneno djelo
  Ne tražim novac od pacijenata

Istraživanje Ženske mreže Hrvatske: RH krši ženska reproduktivna prava

Prema rezultatima istraživanja Ženske mreže, zdravstvene ustanove u Hrvatskoj na pitanje o pobačaju pričaju o grijehu i zločinu, zahtijevaju razgovor sa socijalnom radnicom i - slobodno formiraju cijenu

Rezultat istraživanja | xls

Reakcija ministra zdravstva u Jutarnjem listu 2.4.2005.


Vjesnik 12.4.2005.