Udruga "Reforma" za promoviranje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava priopćila je javnosti kako je stekla dojam da je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac popustio pritiscima homoseksualnih manjina u vezi programa spolnog odgoja koje, kaže se u priopćenju, nastavljaju "nametljivu kampanju” da vlasti prihvate zahtjeve i svjetonazor homoseksualaca.

Takvim priopćenjem udruga “Reforma” pokušava izmanipulirati javnost sugerirajući neistinu da se uvrštenju programa udruge “Grozd” u uži krug izbora programa o seksualnom odgoju protive samo homoseksualne udruge.

U tom nastojanju udruga za promicanje etike i morala zaobilazi činjenicu da je 11. srpnja 2006. na poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa održan sastanak o spornom programu kojemu su uz ministra Primorca i brojne dužnosnike prisustvovale predstavnice Ženske mreže Hrvatske saveza 49 udruga za ženska prava, i to Sanja Juras iz Lezbijska udruga Kontra i Željka Jelavić iz Centra za ženske studije.

Sastanak je uslijedio nakon medijskih napisa o tome da je za uvođenje u škole predložen program novoosnovane udruge “Grozd” kojoj je jedan od osnivača i glasnogovornika Ladislav Ilčić, dopredsjednik Udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen star, te reakcije udruga koje su najavile prosvjed ispred ministarstva.

Zahtjevi udruga članica Ženske mreže Hrvatske – dakle ne samo udruga homoseksualaca – bili su da program mora imati pozitivno mišljenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, odnosno da mora biti sukladan sa znanstvenim činjenicama i preuzetim međunarodnopravnim obavezama RH prema poštivanju ljudskih prava žena i prava djeteta.

Ministarstvo je obećalo da će nakon sjednice Povjerenstva za zdravstveni odgoj izdati priopćenje javnosti o vlastitoj svijesti o obvezi poštivanja prava žena i seksualnih manjina, te da neće odobriti program koji nije sukladan njihovim najvišim standardima, što je i učinilo.

U opisu svoje misije udruga “Reforma” navodi i promicanje ljudskih prava, no svoje zahtijeve potkrijepljuje samo statistikom. Pozivajući se na statitstičke podatke o vjerničkom izjašnjavanju građana pokušava iznuditi odluku vlasti o usvajanju neznanstveno utemeljenog, ideologiziranog konzervativnog spolnog odgoja u duhu vjerskog nauka ignorirajući obveze RH prema poštivanju ljudskih prava, a stvaranjem dojma da na program zdravstvenog odgoja udruge "Grozd" primjedbe imaju samo homoseksualne udruge.

U Malom Lošinju, 15. srpnja 2006.

Bojana Genov, koordinatorica

Vjesnik 17. srpnja 2006.

Jutarnji list 16. srpnja 2006.

Večernji list 16. srpnja 2006.

H-alter.org 15. srpnja 2006.