NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
5danzena07.jpg
Press clips

Ženska mreža ne želi na Pantovčak Ispis E-mail
Administratorica   
Nedjelja, 26 Lipanj 2016

Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja 34 nevladine organizacije odbila je poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na svečani prijem povodom Dana državnosti. Kako stoji u njihovom obraćanju Predsjednici, predsjedniku Sabora i Vlade, u 25 godina su se nebrojeno puta obraćali nadležnim institucijama i tražili djelotvornost države u zaštiti ženskih ljudskih prava, na što je Hrvatska obvezana prihvaćanjem međunarodnopravnih dokumenata, ustavnim odredbama i nizom zakona, a u Hrvatskoj se ovih dana napadaju ljudska prava žena, uz potpuni izostanak djelatne zaštite ili političkog govora u cilju zaštite stečenih prava.

Posebno je žestok napad na zakonom regulirano pravo na pobačaj. Taj napad i potpuni izostanak državne politike prema ljudskim pravima žena manifestira se svaki dan.

Dok predsjednik Vlade šuti o našim zahtjevima i nema komentara na preporuke UN-ovog Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, njegova supruga je na čelu kolone koja maršira protiv osnovnih ženskih ljudskih prava. Dok se žene bore za sigurnost i traže zaštitu države, Predsjednica RH je zajedno s nadbiskupom Bozanićem visoka pokroviteljica Kongresa forenzične ginekologije i perinatologije, koje organiziraju Hrvatsko katoličko sveučilište i drugi«, navodi se u priopćenju Ženske mreže.

Biti pokroviteljicom skupa koji organizira Katolička crkva u Hrvatskoj, znajući stavove crkve o pravima žena, za Žensku mrežu, kako navode, znači poruku da Predsjednica nema namjeru štititi ljudska prava žena u Hrvatskoj.

Dok se dovode u pitanje sve institucije države koje štite ljudska prava, predsjednik Sabora nema ni jednog komentara u zaštitu institucija, također zaključuju.

Zahtjevi bez odgovora
Ne mogu, kako navode, prihvatiti da se kod izrade novih zakona, na primjer Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji ne ugrade odredbe Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ne prihvaćaju ni stalno i ničim obrazloženo odgađanje ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kao ni smanjivanje sredstava za rad autonomnih skloništa i savjetovališta za žene koje su preživjele nasilje. Izradom Zakona o prekršajima propuštena je, također, mogućnost da se ugradi odredba o nekažnjavanju žena u prostituciji.

»Ne prihvaćamo rastuće siromašenje žena u Hrvatskoj i okolnosti rada koje su sve više nalik na ropski, dok se političke elite na nezapamćen način bore za vlastite privilegije i bogate te osiguravaju bogaćenje svojih podržavatelja. Naši zahtjevi su ostali bez ikakvog odgovora, a naše se organizacije smještaju u red onih udruga čije financiranje treba dokinuti. Zbog toga i još mnogo drugih razloga, otklanjamo Vaš poziv«, zaključuju u Ženskoj mreži.

Novi list: Prijem kod predsjednice za Dan državnosti: Kosor nije pozvana, a Ženska mreža ne želi na Pantovčak

Zagreb, 20. lipnja 2016.
Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, Poštovani Predsjedniče Hrvatskog Sabora, Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske
Zahvaljujemo na pozivu na svečano primanje u povodu 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske.
Ženska mreža Hrvatske koja se sastoji od 34 nevladine organizacije, u proteklih 25 godina hrvatske državnosti nebrojeno se puta obraćala nadležnim institucijama i tražila djelotvornost države u zaštiti ženskih ljudskih prava, na što je Hrvatska obvezana prihvaćanjem međunarodnopravnih dokumenata, ustavnim odredbama i nizom zakona.
U Hrvatskoj se ovih dana napadaju ljudska prava žena, uz potpuni izostanak djelatne zaštite ili političkog govora u cilju zaštite stečenih prava. Posebno je žestok napad na zakonom regulirano pravo na pobačaj. Taj napad i potpuni izostanak državne politike prema ljudskim pravima žena manifestira se svaki dan, direktnom ili indireknom podrškom snagama koje žele ukinuti to stečeno pravo žena u Hrvatskoj i svijetu.

Dok predsjednik Vlade šuti o našim zahtjevima i nema komentara na preporuke UN Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, njegova supruga je na čelu kolone koja maršira protiv osnovnih ženskih ljudskih prava. Dok se žene bore za sigurnost i traže zaštitu države, Predsjednica RH je zajedno s nadbiskupom Bozanićem visoka pokroviteljica Kongresa forenzične ginekologije i perinatologije koje organiziraju Hrvatsko katoličko sveučilište i drugi. Biti pokroviteljicom skupa koji organizira Katolička crkva u Hrvatskoj, znajući stavove crkve o pravima žena, za nas znači poruku: predsjednica Republike Hrvatske nema namjeru štititi ljudska prava žena u Republici Hrvatskoj. Dok se dovode u pitanje sve institucije države koje štite ljudska prava, predsjednik Sabora nema ni jednog komentara u zaštitu institucija. Niz je detalja kojima možemo potkrijepiti svoju zabrinutost za stanje ženskih ljudskih prava.

Upravo čitamo izjavu ministrice da treba oduzeti sredstava udrugama «koje prodaju maglu» i dati udrugama koje daju konkretne usluge građanima. Ovakav govor može se shvatiti kao još jedan udar usmjeren na organizacije koje štite i promoviraju ženska ljudska prava.

Ne možemo prihvatiti da se kod izrade novih zakona, na primjer Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji ne ugrade odredbe Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ne prihvaćamo stalno i ničim obrazloženo odgađanje ratifikacije Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad žena i nasilja u obitelji. Ne prihvaćamo rezanje sredstava za rad autonomnih skloništa i savjetovališta za žene koje su preživjele nasilje, čime se ugrožavaju životi žena kao i njihove djece. Ne prihvaćamo neprovedbu Zakona o ravnopravnosti spolova i izostanak sankcija za političke stranke bez zakonski definiranog broja žena na kandidacijskim listama, što odašilje javnosti poruku da zastupljenost žena u tijelima odlučivanja nije važna, a niti poštivanje zakona.

Ne prihvaćamo da je izradom Zakona o prekršajima propuštena mogućnost da se ugradi odredba o nekažnjavanju žena u prostituciji. Ne prihvaćamo rastuće siromašenje žena u Hrvatskoj i okolnosti rada koje su sve više nalik na ropski, dok se političke elite na nezapamćen način bore za vlastite privilegije i bogate te osiguravaju bogaćenje svojih podržavatelja.

Ženska mreža Hrvatske je više puta od izbora do danas ponavljala svoje zahtjeve za osiguranja kvalitetnijeg i dostojanstvenog života uz ostvarivanje svih prava. Naši zahtjevi su ostali bez ikakvog odgovora, a naše se organizacije smještaju u red onih udruga čije se financiranje treba dokinuti. Zbog toga i još mnogo drugih razloga, otklanjamo Vaš poziv.

Koordinatorice Ženske mreže Hrvatske
Biserka Momčinović
Đurđica Kolarec
Mirjana Kučer
Nela Pamuković
Sanja Juras

Povezano:

 1. Aktivistkinje iz Hrvatske podržale ženska prava u Poljskoj
 2. Oštra osuda postupka Molitvene inicijative
 3. Zagreb: Podrška Općem ženskom štrajku u Poljskoj
 4. Ženska mreža prosvjeduje zbog ginekološkog kongresa u Topuskom
 5. Religijsko nasrtanje na prava žena
 6. Obrani pravo na izbor!
 7. Svoja prava nikome ne damo!
 8. Protiv zabrane pobačaja čak 75 posto građana
 9. Zahtjevi Ženske mreže Hrvatske Vladi RH
 10. "Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!"
 11. Javni protest
 12. Diskriminacija žena kršenjem reproduktivnih prava
 13. Priopćenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova
 14. Žestok ženski otpor liječničkom prigovoru savjesti
 15. Ženska mreža: Hitno osigurati provedbu prava žena na pobačaj
 16. Pritužba Ženske mreže i izjava za javnost

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2024 ďż˝enska mreďż˝a Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!